Bedrijfsjuristen steeds mondiger

Delen:

Bedrijfsjuristen steeds mondigerAdvocatenkantoren in de Verenigde Staten moeten zich meer en meer schikken naar de eisen van de juridische afdelingen van grote bedrijven. De website Inside Counsel schrijft over een onderzoek van de Association of Corporate Counsel (ACC) onder meer dan 4000 bedrijfsjuristen waarin de volgende trends naar voren komen: er wordt meer werk zelf verricht en er worden grotere kortingen geëist.

Daarnaast is sprake van het aannemen van meer juristen door bedrijven zelf. Het onderzoek wijst verder uit dat sinds 2006 de budgetten voor juridisch werk binnen de bedrijven met meer dan 20% zijn gestegen met een gelijktijdige daling van de externe budgetten.

Ook de Economist roert zich in het debat over de emancipatie van de bedrijfsjurist. “Heel heel lang geleden”, zo begint het artikel, “werden bedrijfsjuristen weggezet als ploeteraars. In vergelijking met partners van grote kantoren die het echte grote geld verdienden in een dynamische omgeving, stelden bedrijfsjuristen zich tevreden met de saaie veiligheid van een standaardbaantje.” De afgelopen tien jaar is dit beeld veranderd. De general counsel of Chief Legal Counsel is in de Verenigde Staten nu een van de machtigste figuren binnen het management.

Belangrijkste reden hiervoor is de gewijzigde wetgeving op het gebied van compliance. Het wordt voor grotere bedrijven financieel steeds aantrekkelijker om de interne juridische afdeling te versterken ten koste van grote advocatenkantoren aan wie steeds minder wordt uitbesteed.

Tegelijkertijd staan de tarieven bij de grote kantoren onder druk. Meer jonge advocaten, meer gebruik van technologie en uitbesteden van werk naar lage lonenlanden zijn maar enkele van de redenen hiervoor.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven