Bedrijfsjuristen van het land verenigd!

Delen:

Meer dan 300 bedrijfsjuristen waren donderdag 5 november naar het Louwmanmuseum in Den Haag gekomen om het 85-jarig bestaan van het Nederlands Genootschap van Bedrijfsjuristen (NGB) te vieren in de vorm van een zeer uitgebreid symposium met tal van inleiders, workshops, een geestige uitsmijter en een buffet-dansant als toetje.

Volgens de trotse NGB-voorzitter Jean Schreurs was het daarmee de grootste manifestatie voor bedrijfsjuristen ooit en wellicht ook wel illustratief, of minimaal een eerste opmaat voor een zich meer manifesterende beroepsgroep. “Misschien moeten we als bedrijfsjuristen eens wat assertiever worden, want we zijn per slot van rekening een verdraaid interessante doelgroep voor bijvoorbeeld de advocatuur”, aldus Schreurs. En dat laatste zal niemand ontkennen, gezien de aanhoudende belangstelling voor evenementen zoals de jaarlijkse Bedrijfsjuristenmonitor en andere speciaal voor bedrijfsjuristen georganiseerde evenementen  waar advocaten maar al te graag om de potentiele opdrachtgevers heendraaien.

Voor de buitenstaander lijkt er niet veel te gebeuren in de wereld van de (legal) counsel, maar na een lange workshop over compliance en de aansluitend netwerkbijeenkomst, kunnen toch wel een aantal conclusies getrokken worden. Het aanvankelijk wat grijze wereldje waar de bedrijfsjurist deel van uitmaakte, is behoorlijk verjongd en verscherpt. Het imago van de voormalige advocaat die de  overstap naar het bedrijfsleven maakte vooral ingegeven door de wens naar een betere work-life balance, lijkt inmiddels definitief achterhaald te zijn. Maar vooral de recente ontwikkelingen op het gebied van compliance maken de bedrijfsjuridische functie een veel belangrijker functie dan voorheen. En dat trekt blijkbaar ook een ander, jonger en wellicht ambitieuzer soort juristen.

Wat dat betreft was de workshop van Roland Notermans, voormalig bedrijfsjurist bij Philips en tegenwoordig consultant, een goede illustratie van de ontwikkeling die het vak doorgemaakt heeft. Hij schetste een chronologische motivatielijst die bedrijven in achtereenvolgende jaren aan de compliance bracht. Aanvankelijk was het het voldoen aan wet- en regelgeving, vervolgens kwam er een soort van morele verplichting, toen het argument dat preventie goedkoper was, daarna het feit dat je beste mensen verdwijnen als je niet pro-actief compliant bent, plus het feit dat bestuursleden persoonlijk aansprakelijk werden gesteld bij het uitblijven van optreden tegen ongewenst gedrag en uiteindelijk zijn we op het punt aangeland waar bedrijven zeggen: “Dit is wat we zijn, wij doen wat we zeggen. Compliance is in ons wezen verankerd”.

Maar het gaat allemaal niet vanzelf waarschuwde Notermans: “De ommezwaai kan eigenlijk om twee redenen plaatsvinden, ofwel als er een visionair leider is (maar daarvan zijn er niet veel), ofwel als er een pijnlijk incident plaatsvindt. Niet majeur, zoals nu bij Volkswagen, want dat doet wel heel erg pijn. Maar wel een wake up call, die je bedrijf door elkaar rammelt, maar je voortbestaan niet bedreigt. Ik wens mijn klanten dan ook vaak een aantal pijnlijke incidenten toe!”.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven