‘Bedrijven hebben databeveiliging niet op orde’

Delen:

Foto: Depositphotos

Met nog anderhalve maand te gaan voor de nieuwe privacywetgeving AVG ingaat, liggen bij duizenden bedrijven persoonlijke gegevens online voor het oprapen.

Dat concludeert Digital Shadows, dat onderzoek doet naar digitale risico’s. Volgens het onderzoeksbureau zijn in Nederland vrijwel moeiteloos ruim 47 miljoen onbeveiligde bestanden met persoonlijke informatie online te vinden.

De data werd gevonden op Amazon Simple Storage Services (S3) buckets, rsync, Server Message Block (SMB), File Transfer Protocol-servers, en Network Attached Storage (NAS) drives.

In totaal werd 12 PB aan data wereldwijd gevonden. Volgens het onderzoek lekt in meer dan 95% van alle landen ter wereld informatie. De meeste informatie werd gevonden bij bedrijven in de Verenigde Staten, waar het onderzoeksbureau bijna 240 miljoen aan persoonlijke bestanden ontdekte. In de EU zijn zo’n 538 miljoen bestanden onbeveiligd vindbaar. “Vierduizend keer meer dan bij de Panama Papers lek”. Het bedrijf doet geen uitspraken over de specifieke bedrijven waarbij openbare persoonlijke data is gevonden.

Niet de hoeveelheid, maar de gevoeligheid van de informatie baart Digital Shadows echter de meeste zorgen. “In een groot aantal gevallen hebben gezien dat persoonsgegevens, intellectueel eigendom en veiligheidsmaatregelen ernstig zijn blootgesteld.”

Met ingang van 25 mei riskeren bedrijven in Nederland een boete van maximaal 20 miljoen euro als zij niet aan de nieuwe wetgeving voldoen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven