Bedrijven willen liever interim voor juridisch advies dan externe advocaat

Als organisaties extern juridisch advies nodig hebben, worden niet zozeer consultancybedrijven – zoals advocatenkantoren – daarvoor ingezet maar juist een interim professional. Dat ontdekte werving- en selectiebureau Robert Walters.

Delen:

Bedrijven willen liever interim voor juridisch advies dan externe advocaat - Mr. online
Foto: Depositphotos

Robert Walters constateert de laatste maanden ‘een hevige concurrentiestrijd’ tussen de consultancy – de grote advocaten- en accountancykantoren – enerzijds en interim professionals anderzijds. Thomas van Vliet, manager bij Robert Walters zegt. “Interim wint steeds meer terrein in deze strijd. Daarnaast merk ik dat organisaties daadwerkelijk baat hebben bij het inhuren van een interim professional.” Dat heeft volgens Van Vliet verschillende redenen.

Uurtarieven

“Kostenbesparingen en efficiëntieslagen staan hoog op de agenda bij veel organisaties. Een interim professional blijkt in de meeste gevallen goedkoper en efficiënter te zijn dan een Big Four-consultant.” Die laatste kunnen volgens Van Vliet ‘stevige uurtarieven’ vragen. Interim professionals daarentegen zijn vaak goedkoper. “Gemiddeld hanteert een interim professional 50 tot 60% – soms zelfs minder – van het uurtarief van een Big Four-consultant.”

Op de werkvloer

Bij veel organisaties is er behoefte aan specialisten die zich richten op een specifiek inhoudelijk vraagstuk. Voor dit soort projecten willen organisaties toch het liefst iemand die op de werkvloer rondloopt, meent Van Vliet. “Interim professionals zijn meestal wel bereid om op zijn minst deel vanuit het kantoor van de klant te werken. Consultants zijn hierin minder flexibel”, zegt hij.

Doorstromen

Aanwezigheid op kantoor vergroot de betrokkenheid bij de business. “Daardoor merk je dat interim professionals gemakkelijker hun draai vinden binnen de organisatie en vaak ook ‘doorstromen’ naar een volgend project bij dezelfde opdrachtgever. Bijvoorbeeld doordat ze zelf verbetermogelijkheden identificeren en vervolgens kunnen oppakken”, licht Van Vliet toe.

Werkervaring

Het laatste voordeel van interim professionals is de werkervaring die zij met zich meebrengen. Van Vliet: “De interim professionals die wij bemiddelen hebben ruime ervaring, sommigen zitten al twintig jaar in het vak. Dit terwijl het gros van de ingehuurde Big Four-consultants op junior- of mediorniveau zit. Ook hebben interim professionals vaak meer in-house kennis en ervaring. Dat is heel waardevol voor organisaties.”

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven