Belangrijke rol alcohol bij geweldsdelicten

Delen:

Belangrijke rol alcohol bij geweldsdelictenUit een proef in drie politiedistricten blijkt dat alcohol een belangrijke rol speelt bij geweldsdelicten. Dat schrijven minister Hirsch Ballin van Justitie en minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijks-relaties maandag 12 januari in een brief aan de Tweede Kamer. Uit de proef, waarbij alcohol- en drugsgebruik bij geweld apart in de politiesystemen geregistreerd werd, kon bij gemiddeld 31% bevestigd worden dat sprake was van middelengebruik door de betrokken verdachten. Veelal was er alcohol in het spel. De ministers willen dat alcoholgebruik standaard door de politie geregistreerd gaat worden bij geweldsdelicten.

Bij ruim een kwart van de aangehouden verdachten kon worden vastgesteld dat sprake was van alcoholgebruik kort voor het gepleegde feit. Gebleken is dat fysiek geweld onder invloed van alcohol in bijna de helft van de gevallen als ‘zwaar’ te typeren is. Onder zwaar fysiek geweld wordt verstaan: "het fors toetakelen van een persoon, fors slaan en/of schoppen". In een derde van de zaken leidt het geweld tot zwaar letsel bij de slachtoffers. De helft van de verdachten is eerder in contact geweest met de politie en in bijna alle gevallen vanwege geweldpleging, waarbij ook vaak middelen zijn gebruikt. De aangehouden verdachten zijn relatief vaak jong en vrijwel allen man.

De cijfers zijn niet repre­sentatief voor het hele land, maar geven wel een indicatie van de aard en ernst van de problematiek. Aangenomen dat de problematiek in de pilotregio’s indicatief is voor de omvang van de totale problematiek in Nederland, zou een grove schatting voor 2006 een cijfer opleveren van zo’n 38.600 middelengebruikenden geweldverdachten op een totaal van 137.802 verdachten van geweldsincidenten die door de politie zijn aangehouden.

De ministers willen dat de registratie van alcoholgebruik bij geweldsdelicten in 2010 landelijk wordt ingevoerd door de politie. Met behulp hiervan kan aan daders van alcoholgerelateerd geweld een passende (aanvullende) straf opgelegd worden in de vorm van gedragsinterventies die ingrijpen in het middelengebruik. Ook kan de registratie informatie voor preventieve maatregelen opleveren, zoals gerichte voorlichting.

Download het onderzoeksrapport

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven