‘Belgisch verkeersbord’ weert fietsers op plein rechtbank Den Bosch

Delen:

Verkeersbord bij Rechtbank Oost Brabant

Verkeersbord bij
Rechtbank Oost-Brabant

2 augustus Nederlands fietsverbod

Nederlands fietsverbod

Niet een officieel Nederlands fietsverbodsbord maar een ‘Belgisch bord’ weert fietsers en brommers van het Hugo de Grootplein, voor de rechtbank Oost-Brabant in Den Bosch. “Toen we ze kochten, hebben we daar niet op gelet”, zegt woordvoerder Ilse Westenenk.

Een passant (@De_fietser) twitterde over het ‘verkeerde’ verkeersbord dat verbiedt dat fietsers en brommers het rechtbankplein oversteken. Het bord voldoet niet aan de eisen van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990. Dat schrijft voor dat op het fiets- en brommerverbodsbord boven een afbeelding van een brommer staat en daaronder dat van een fiets. Op het bord bij de rechtbank staat de fiets bovenaan en de brommer onder afgebeeld. De twitteraar ontdekte ook dat op het bord een fiets en brommer waren afgebeeld zoals die in België gebruikelijk zijn. Maar zelfs het Bossche verbodsbord bestaat in België niet: het bord is een samenstelling van het fietsverbod en brommerverbod. Waarom geen officiële Nederlandse borden opgehangen, Ilse Westenenk?

“Het plein is privéterrein”, zegt de woordvoerder. “Omdat het geen publieke ruimte is, kun je niet zo maar bij Rijkswaterstaat de officiële borden kopen. Deze borden hebben we gekocht bij een particulier bedrijf en we hebben niet gezien dat er een Belgische fiets en brommer op staan.”

De borden werken wel, zegt Westenenk. Het plein wordt onder andere gebruikt door studenten die van het station naar een nabijgelegen onderwijsinstelling lopen en advocaten van kantoren om de hoek. “Er wordt, sinds de borden er hangen, niet gefietst en niet gebrommerd.” Nederlanders houden zich dus keurig aan de Belgische verkeersvoorschriften. Overigens hangen de borden er al jaren en totdat de passant erover ging twitteren maakte niemand er een punt van.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven