Bemiddeling strafzaken Amsterdam heeft succes

Delen:

Een klein experiment met mediation in strafzaken in Amsterdam heeft succes gehad. Dat stelden de rechtbank en het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam donderdag. Het is voor het eerst dat een dergelijke proef met strafzaken in Nederland is gedaan. In 26 strafzaken spraken daders en slachtoffers met een professionele bemiddelaar. In ongeveer 18 van die zaken (70 procent) hoefde er geen straf meer te worden opgelegd. De rechtbank en het OM wagen zich niet aan verstrekkende conclusies, maar willen graag doorgaan met de proeven. Daar doen ze nu onderzoek naar.

Mediation wordt wel vaker gebruikt in civiele en bestuurszaken, maar in strafzaken is dat nog niet zo. De bedoeling is dat slachtoffers zich na bemiddeling veiliger voelen en dat minder daders weer in de fout gaan. Bij mediation kan een dader helpen bij het herstellen van de aangerichte schade. Ze kunnen spijt betuigen, slachtoffers kunnen zich uitspreken en er kunnen bindende afspraken worden gemaakt. (bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven