Benoeming vicepresident RvS transparanter

Delen:

De benoeming van de vicepresident van de Raad van State kan transparanter. De selectie van de kandidaten moet komen los te staan van de politieke benoeming. Nu ligt dit nog in een hand, waardoor de indruk kan ontstaan dat de nieuwe vicepresident lid van een bepaalde partij moet zijn. Dat heeft de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer woensdag geadviseerd aan minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken).

Bij de benoeming van Piet Hein Donner tot vicepresident eind vorig jaar “kon twijfel ontstaan of de partijpolitieke voorkeur voorop stond”, vindt de ombudsman.

Vijf mensen die naar de functie van vicepresident van de Raad van State solliciteerden, hadden bij de Nationale ombudsman geklaagd dat ze geen kans maakten omdat de benoeming van Donner al in kannen en kruiken was. Bij de kabinetsformatie zouden al afspraken zijn gemaakt over de benoeming.

Het kabinet heeft altijd volgehouden dat de procedure correct is verlopen en dat er bij de kabinetsformatie niets is vastgelegd over de benoeming. (bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven