Beroepsaansprakelijkheid advocaat aangescherpt

Delen:

Beeld bij Arrest beroepsfoutDe Hoge Raad heeft de beroepsaansprakelijkheid van advocaten aangescherpt. In het arrest HR:2015:2745 oordeelde de Hoge Raad dat een advocaat die een beroepsfout maakt onrechtmatig handelt, ongeacht of hij contractueel opdrachtnemer is.

De Hoge Raad brak ook een tweede mogelijke beschermingswal voor advocaten af. Het gerechtshof heeft eerder geoordeeld dat, voor het slagen van een vordering tegen een advocaat die in opdracht van een maatschap werkt, de klager moet aantonen dat de advocaat een ernstig persoonlijk verwijt kan worden gemaakt.  Maar ook bij een ‘gewone’ beroepsfout is de advocaat al aansprakelijk, oordeelt de Hoge Raad. De Raad sluit zo aan bij de normen die gelden voor de aansprakelijkheid van bestuurders van een vennootschap. De verhoogde aansprakelijkheidsdrempel geldt pas als de bestuurder door een toerekenbare tekortkoming of een onrechtmatige daad schade heeft veroorzaakt.

Volgens kenners van het beroepsaansprakelijkheidsrecht van advocaten is het arrest een logisch vervolg op eerder jurisprudentie van de Hoge Raad. Wie niet de zorgvuldigheid betracht die van een vakbekwaam vakgenoot mag worden verwacht, kan aansprakelijk zijn. De zware drempel die het Hof oplegde, is dus niet van toepassing.

De uitspraak kan belangrijk zijn voor advocaten die een aansprakelijkheidsverzekering hebben met een lage dekking. Maar zolang de dekking in de polis voldoende is, lijkt er niet zoveel aan de hand.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven