Beschaafde bestorming

Delen:

Jonge civilisten zouden het bastion van het Burgerlijke recht gaan bestormen. Dat stond althans in de vooraankondiging van de voorjaarsvergadering van de Vereniging voor Burgerlijk Recht (VBR). Er stond zelfs een plaatje bij met boos grijnzende jongeren die bewapend met hooivorken afrenden op een ivoren toren met zwetende juristen. Maar de wereldgeschiedenis heeft bloediger oorlogen gekend dan die van afgelopen vrijdag. Vier jonge civilisten presenteerden hun onderzoek voor zo’n 45 aanwezigen in het gebouw van de Hoge Raad in Den Haag. Het had er niet beschaafder aan toe kunnen gaan.

Gedaagde: de overheid

Jonge onderzoekster Floortje van Tilburg uit – jaja – Tilburg, had het over de invloed van civielrechtelijke aansprakelijkheid van de overheid op het openbare ordebeleid. Is die er? ‘Totaal niet,’ volgens Van Tilburg. In haar gesprekken met beleidsmakers bij de politie gaven die aan zich niet bezig te houden met het voorkomen van claims. Hun werk gaat over openbare orde en veiligheid. Natuurlijk willen ze leren van eventuele fouten en vinden ze het goed daarop aangesproken te kunnen worden. Maar als hen gevraagd wordt redenen op te sommen om beleid te veranderen, is een aansprakelijkheidsclaim wel ‘het laatste waar ze aan denken’. Dat ligt er misschien aan dat een eventuele vordering altijd wordt afgewenteld op de organisatie. Als ze persoonlijk aansprakelijk zouden zijn, was hun houding anders geweest, gaven respondenten aan.

Mixen

Vervolgens kwam Franziska Weber van de Erasmus Universiteit Rotterdam aan het woord. In het kort komt haar onderzoek neer op een vergelijking tussen verschillende manieren van rechtshandhaving (zoals een gewoon vonnis, zelfregulering, arbitrage), vanuit economisch perspectief. Haar veronderstelling was dat een mix het beste zou werken. Maar toen de vraag uit het publiek kwam hoe je kunt vaststellen wat dan precies de beste mix is, moest ze het antwoord schuldig blijven. Er zijn nog geen data beschikbaar.

Beste publicatie door Raimond Giard

Nog twee andere twee jonge civilisten bestormden het bastion. Songül Mutluer van de VU besprak onredelijke contractsvoorwaarden bij overheidsaanbestedingen en Paulien Ernste van de Universiteit Nijmegen e-Court. De middag werd afgesloten met de uitreiking van de VBR-prijs voor beste civielrechtelijke publicatie van het jaar. Die ging naar Raimond Giard (EUR-hoogleraar methodologie en aansprakelijkheid) voor Dit had niet hoeven gebeuren, zijn artikel over causaliteit. ‘Geen lichte kost, maar het zet wel aan tot denken,’ zei jurylid Eric Tjong Tjin Tai (hoogleraar privaatrecht in Tilburg) er over. En kennelijk waren er meer dingen die tot denken hadden aangezet, want jonge én iets minder jonge civilisten bleven nog lang napraten. Leuk, zo’n bastion bestormen waar de deur wijd open staat en de hapjes al zijn klaargezet.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven