Bescherming gerechtsdeurwaarders tegen agressie moet beter

Delen:

Kantoren voor gerechtsdeurwaarders beschermen hun medewerkers nog niet goed genoeg tegen agressie en geweld. Meer dan de helft van de onderzochte kantoren inventariseert de risico’s van agressie onvoldoende. Dat blijkt uit controles van de Arbeidsinspectie bij 30 van de 160 organisaties.

Zo’n 90 procent daarvan neemt niet genoeg maatregelen terwijl die wel nodig zijn. Uit onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken uit september van dit jaar bleek dat 92 procent van de gerechtsdeurwaarders te maken heeft met agressie en geweld. De Arbeidsinspectie heeft de gerechtsdeurwaarders die tekort schieten dan ook opgedragen binnen enkele maanden alsnog aan hun verplichtingen te voldoen.

De inspecties laten zien dat het vooral gaat om verbale agressie, zoals schelden, beledigen, bedreigen en intimideren. Medewerkers van gerechtsdeurwaarderskantoren melden incidenten lang niet altijd. Zij hebben vaak het idee dat agressie nu eenmaal bij hun werk hoort. Het is echter van groot belang dat alle incidenten worden geregistreerd en geanalyseerd, om het beleid en de maatregelen te kunnen afstemmen op de praktijk. Het is dan ook nodig deze medewerkers te stimuleren incidenten voortaan te melden.

De beroepsorganisatie van deurwaarders, de KBvG, zal de resultaten van het inspectieproject onder de aandacht van haar leden brengen en hen stimuleren extra maatregelen te nemen. De gerechtsdeurwaarders kunnen bij de te nemen maatregelen gebruikmaken van een elfstappenplan dat de Arbeidsinspectie heeft ontwikkeld (www.zelfinspectie.nl).

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven