Bestuur Hoge Raad iets vrouwelijker

Met de benoeming van Mariken van Hilten tot vicepresident van de belastingkamer wordt de Hoge Raad een fractie ‘vrouwelijker’. Zij volgt op 1 november Dineke de Groot op die met ingang van die datum president van de Hoge Raad wordt.

Delen:

Bestuur Hoge Raad iets vrouwelijker

Daarmee is de Hoge Raad overigens nog steeds een mannenbolwerk, zeker in de top van de vier kamers. Zo telt de civiele kamer elf raadsheren, waarvan vier vrouwen. De beide vicepresidenten zijn man. De strafkamer telt twaalf raadsheren, waarvan ook vier vrouwen. Ook hier zijn de beide vicepresidenten man. De belastingkamer heeft dertien raadsheren, waarvan vijf vrouwen. De belastingkamer heeft drie vicepresidenten, waarvan één vrouw: Dineke de Groot, die per 1 november president van de Hoge Raad wordt en nu dus wordt opgevolgd door Marieken van Hilten. De vierde kamer, de ombudskamer, recruteert per zitting steeds drie of vijf leden uit een pool van negen raadsheren uit de andere drie kamers. Twee van die negen zijn vrouw. Van de zeven vicepresidenten die de Hoge Raad telt is nu één vrouw (De Groot). Dat blijft zo, maar met De Groot als president en Van Hilten als nieuwe vicepresident wordt de top van de Hoge Raad na 1 november iets vrouwelijker.

Belastingkamer

De nieuwe vicepresident is sinds september 2015 werkzaam als raadsheer in de belastingkamer van de Hoge Raad. Daarvoor was Van Hilten (1964) onder meer advocaat-generaal bij het parket bij de Hoge Raad, raadsheer bij het gerechtshof Amsterdam en ’s-Hertogenbosch en belastingadviseur. Ook is zij een aantal jaar als (bijzonder) hoogleraar verbonden geweest aan de Universiteit Leiden (1997-2002) en de VU in Amsterdam (2009-2012). Sinds 2016 is zij bijzonder hoogleraar kostprijsverhogende belastingen aan de Universiteit van Amsterdam.

Drie andere raadsheren

Naast Van Hilten worden nog drie raadsheren benoemd, waaronder één vrouw. Annemarie ter Heide wordt raadsheer in de civiele kamer (per 1 oktober 2020). Nu is zij senior raadsheer in het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Zij begon haar rechterlijke carrière in 2004 als rechter-plaatsvervanger in de rechtbank Arnhem. Zij is geen onbekende bij de Hoge Raad: tussen 2001 en 2006 was zij er gerechtsauditeur. Zij is ook lid (bezoldigd) van de Commissie Civiele Cassatie van de Nederlandse Orde van Advocaten en docent (bezoldigd) bij CPO (beroepsopleiding advocatuur).

Een andere nieuwe raadsheer in de belastingkamer is Arjo van Eijsden (per 1 november 2020). Hij studeerde Nederlands en fiscaal recht in Rotterdam. Sinds 2008 is hij tax partner bij EY en sinds 2017 lid van het dagelijks bestuur van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs.

Ook Sierd Schaafsma (1969) treedt als nieuwe raadsheer toe tot de civiele kamer van de Hoge Raad (per 1 mei 2021). Hij is sinds 2012 hoogleraar internationaal privaatrecht aan de Universiteit Leiden, en is tevens raadsheer in het hof Arnhem-Leeuwarden. Schaafsma was eerder advocaat en later medewerker bij het Wetenschappelijk Bureau van de Hoge Raad. In 2009 promoveerde hij cum laude in Leiden op zijn proefschrift Intellectuele eigendom in het conflictenrecht. De verborgen conflictregel in het beginsel van nationale behandeling.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven