Bestuur: twee manieren van digitaal procederen

Delen:

Beeld bij BestuursorganenBestuursorganen, zoals gemeenten en ministeries, hebben bij digitaal procederen straks de keuze tussen twee wegen: het webportaal Mijn Rechtspraak en het Aansluitpunt Rechtspraak.

Het verschil zit hem vooral in de automatiseringsgraad. Mijn Rechtspraak is een webportaal, beveiligd te bereiken via www.rechtspraak.nl, terwijl het Aansluitpunt Rechtspraak een directe, veilige koppeling is tussen het systeem van de Rechtspraak en het systeem van het bestuursorgaan.

Wie werkt via Mijn Rechtspraak, logt in op het webportaal om bij het digitale dossier te komen dat in het portaal ‘ligt’. Ook gaat men daarheen om documenten te uploaden of gegevens in te voeren via webformulieren. Voor deze manier van werken hoeft het bestuursorgaan zijn eigen systeem niet te veranderen.

Heel anders is dat bij het Aansluitpunt Rechtspraak: dit ’stopcontact van de Rechtspraak’ zorgt in combinatie met de juiste ‘stekker’ van het bestuursorgaan voor een volledig geautomatiseerde uitwisseling van gegevens. Het digitale dossier bevindt zich in dit geval in het eigen systeem van het bestuursorgaan en de gegevens van de Rechtspraak komen automatisch in het dossier terecht.

Vertegenwoordigers van deze overheidsorganen, zoals gemeenten, Rijkswaterstaat, IND, Raad van State, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit of COA kregen dit onlangs toegelicht tijdens een bijeenkomst in Utrecht, op uitnodiging van KEI, het digitaliseringsprogramma van de Rechtspraak. Digitaal procederen wordt voor bestuursorganen naar verwachting in 2018 verplicht. De procesdeelnemers moeten dan hun gegevens en documenten digitaal aan rechtbank of gerechtshof verstrekken.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven