Bestuurscrisis bij Juridisch Loket

Delen:

Depositphotos_19089623_s-2019
foto: Depositphotos

Het Juridisch Loket verkeert in een bestuurscrisis. 23 van de 30 vestigingen hebben het vertrouwen opgezegd in algemeen directeur Jan Albert Waal. Zij vrezen dat de kwaliteit van juridische hulp aan mensen met een laag inkomen onder zijn leiding verder achteruitgaat.

Een aantal vestigingen weigert zelfs de directeur nog te ontvangen voor zijn jaarlijkse werkbezoek, zo blijkt volgens de Volkskrant uit interne documenten. “Daar waar u ons werk zou kunnen vergemakkelijken, worden de problemen in stand gehouden of zelfs verergerd”, schrijven de afdelingen aan Waal, die sinds 2004 in functie is. Ze hebben het ook over een ‘angstcultuur’.
In navolging van de 23 vestigingen, zegt ook de ondernemingsraad niet langer achter de directeur te staan.

800.000 adviezen

Bij het Juridisch Loket kunnen burgers terecht voor gratis rechtshulp, telefonisch of in een van de dertig vestigingen. De organisatie, die 400 medewerkers heeft, wordt gesubsidieerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V) en geeft jaarlijks zo’n 800.000 adviezen. Het Loket kan klanten doorverwijzen naar de sociale advocatuur of mediator.

Spilfunctie onder druk

Door bezuinigingen en mismanagement staat de spilfunctie van het loket onder druk, vinden medewerkers van het loket. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) heeft in zijn hervormingsplannen voor de gesubsidieerde rechtsbijstand grote plannen voor het Juridisch Loket, maar die zijn volgens de medewerkers onuitvoerbaar en niet met hen afgestemd. Ze vrezen dat de toegang tot juridische hulp voor kwetsbare mensen in de samenleving nog moeilijker zal worden.

Ziek thuis

Eerdere beslissingen, zoals het sluiten van de adviesbalies en het alleen nog via een betaalnummer telefonisch bereikbaar zijn, moesten onder politieke druk worden teruggedraaid. De sluiting van de balies leidde tot lange telefonische wachtrijen en de drempel van 25 cent per minuut was voor velen te hoog. De twee directeuren ‘uitvoering’, die in 2018 werden aangesteld om de problemen op te lossen, zitten al maanden ziek thuis.

Onderzoek

De Raad van Toezicht, onder leiding van Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen, heeft afgelopen najaar een adviesbureau ingeschakeld om onderzoek te doen naar de onrust binnen het Juridisch Loket. Waal zegt in de Volkskrant de uitkomsten van dat onderzoek te willen afwachten. “Ik heb vertrouwen in de toekomst. Pas daarna maak ik de balans op.”

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven