‘Betrek ondernemers bij stille doorstart’

Delen:

Beeld bij pre packOndernemers moeten worden betrokken bij de aanwijzing van de beoogd curator tijdens de stille voorbereiding van een faillissement. Dat vindt de VVD, en coalitiepartner PvdA lijkt een amendement van die strekking te steunen. Het wetsvoorstel van minister Van der Steur moet dus worden aangepast.

De stille doorstart, ofwel pre-pack, maakt onderdeel uit van dit voorstel. In navolging van de Britse faillissementsprakijk wordt pre-pack nu door sommige rechtbanken toegestaan. De minister wil bij wet regelen dat de stille curator twee weken de tijd krijgt om te onderzoeken of een doorstart levensvatbaar is. De bank mag dan geen beslag leggen op de activa.

In het huidige voorstel voor pre-pack hebben ondernemers geen invloed op de aanwijzing van de beoogd curator. VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden vindt die beperking te streng. “Het kan juist nuttig zijn dat een familiebedrijf of een bedrijf met een klein aantal aandeelhouders betrokken is bij de stille voorbereiding van een faillissement,” zegt hij tegen het Financieele Dagblad.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven