Bewindvoerders gaan ook digitaal

Delen:

Foto Shutterstock

Na de advocaten gaan ook de professionele bewindvoerders digitaal stukken indienen bij de rechtbanken. De Rechtspraak zal naar verwachting op 6 november beginnen met de eerste bewindvoerders die hier klaar voor zijn. Een pilot waaraan bewindvoerders, softwarebedrijven en de rechtbanken Gelderland, Overijssel en Oost-Brabant hebben deelgenomen is succesvol afgerond.

Bewindvoerders kunnen in het project KEI Toezicht digitaal communiceren met een aansluitpunt dat de software van de bewindvoerders kantoren en de rechtbanken met elkaar verbindt. Nog net alle softwareleveranciers zijn er klaar voor. Alleen bewindvoerders die gebruik kunnen maken van een systeemkoppeling kunnen meedoen.

Het digitaal communiceren voor bewindvoerders wordt fasegewijs ingevoerd voor alle bewindvoerders en alle dossiers.  “Complexe dossiers komen pas later,” zegt Eline van Buuren van het Verenigingsbureau van de Branchevereniging BPBI. Daarbij moet onder meer gedacht worden aan dossiers waarin sprake is van mentorschap. De BPBI vertegenwoordigt 428 bewindvoerdersorganisaties die samen ruim 100.000 dossiers beheren.

Bewindvoerders leggen op dossierniveau verantwoording af aan de kantonrechter. Professionele bewindvoerders moeten voldoen aan wettelijke kwaliteitseisen en worden op het gebied van bedrijfsvoering  gecontroleerd door het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM.

Niet-professionele bewindvoerders blijven hun stukken voorlopig op papier aanleveren.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven