Bezuiniging op rechtbanken uitgesteld

Delen:

Beeld bij bezuinigen op rechtspraakHet omstreden bezuinigingsplan voor de Nederlandse rechtbanken is opnieuw uitgesteld. Dat hebben de Raad voor de Rechtspraak en de presidenten van de gerechten dinsdag 29 september laten weten in een brief aan minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie).

De Raad voor de Rechtspraak heeft het besluit nu uitgesteld op verzoek van de Tweede Kamer. De Kamer wil op die manier voorkomen dat onomkeerbare stappen zouden worden gezet.

De beslissing over de bezuinigingsplannen werd begin deze maand al eerder opgeschort. Onderdeel van de bezuinigingsplannen is dat 7 van de 32 zittingsplaatsen in Nederland alleen nog eenvoudige zaken behandelen. Het gaat om de rechtbanken in Alkmaar, Almelo, Assen, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen. Er is veel verzet tegen de plannen.

De Raad voor de Rechtspraak en de presidenten van de gerechten laten weten dat zij vooralsnog vasthouden aan de plannen om te bezuinigen op zeven zittingsplaatsen. Later dit jaar moet alsnog een besluit worden genomen.

Het kabinet wil dat de rechtspraak in Nederland de komende jaren fors bezuinigt. Deze bezuinigingen lopen op van 32 miljoen euro in 2016 tot 88 miljoen in 2020.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven