‘Bezuinigingen die kwaliteit Rechtspraak aantasten onaanvaardbaar’

Delen:

Bezuinigingen die de kwaliteit van de rechtspraak aantasten zijn onaanvaardbaar. Dit stelde Erik van den Emster, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, gisteren in zijn Nieuwjaarsspeech: “De Raad zal zich tot het uiterste verzetten tegen bezuinigingen die de kwaliteit van de Rechtspraak aantasten. Daarover valt met ons niet te onderhandelen. Daarover wordt niet geschikt.”

De gerechten worden gefinancierd via een vergoeding per vonnis. De Raad voor de rechtspraak voert op het moment onderhandelingen met het ministerie van Veiligheid en Justitie over deze vergoedingen.”In deze economisch moeilijke tijd beseffen wij heel goed dat de marges smal zijn”, aldus Van den Emster. “Daarom stellen we juist nu alles in het werk tegen zo min mogelijk kosten rechtspraak van hoge kwaliteit te blijven leveren. Bijvoorbeeld door het mogelijk te maken dat rechtszaken via internet kunnen worden aangespannen.”

De kwaliteit van de Rechtspraak is ter discussie gesteld in een manifest dat onlangs is opgesteld door een groep kritische rechters. Daarin wordt gesteld dat de productieafspraken met het ministerie de kwaliteit van het rechtspreken in gevaar brengt. Van den Emster deelt de zorg dat een krappe financiering een risico is voor de kwaliteit, maar roept tegelijk op de discussie te voeren op basis van feiten en eigen verantwoordelijkheid.

Klik voor het gehele bericht hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven