Bibliotheek

Delen:

Met CESL hebben we een eigen afdeling in de grote universiteitsbibliotheek. Een eigen CESL library met boeken en tijdschriften in Engels, Duits, en Frans over internationaal recht, Europees recht, rechtsvergelijking, international trade en mensenrechten. Toch al enkele honderden meters aan boeken, en nog steeds in opbouw. Dat is wel iets om trots op te zijn, deze groeiende bibliotheek die toegankelijk is voor alle studenten en staf. Gelet op het grote aantal gebruikers kunnen deze boeken niet worden uitgeleend. Voor dit jaar en volgend jaar gaan we nog verder in deze faciliteit investeren. Dat is een tastbaar resultaat. Een nieuwe bestelling voor nieuwe boeken, op voorstel van staf en studenten, is net weer de deur uit.

Laatst bij het opstaan zagen we het meteen. Het was mistig. En dat kan maar een ding betekenen. Enorme luchtverontreiniging. En inderdaad, volgens de weer app is er een zuiden wind en zou het licht bewolkt zijn. De website die gedetailleerd data geeft over de status van de lucht (www.aqicn.org) en dat doet per plaats en voor Beijing zelfs per wijk, gaf een score van 291 voor kleine 2.5 stofdeeltjes. Dat is de status very unhealthy! Het was zaterdag dus we hoefden er gelukkig niet uit. Met mondkapjes op lopen of fietsen is, afgezien van de vraag of het helpt, in deze temperaturen van zo’n > 30 graden ook niet erg fijn.  Uit Nederland hadden we mooie echte mondkapjes uit de apotheek meegenomen. 

Die dag dus ook maar even niet het appartement door laten waaien. We hopen op ‘schoner’ weer de dag daarna. Volgens het weerbericht zou er noord/ noordwesten wind aankomen en dan zou de vuile lucht terug moeten waaien naar de oorsprong, de industrie in het zuiden van Beijing. Waarschijnlijk was de zuiden wind ook te zacht om de vuile lucht over de bergen iets ten noorden van ons te waaien, zodat de viezigheid blijft hangen. Het zicht is op onze hoogte van zo’n 60 meter zo’n honderd meter.

En de wind draaide inderdaad later, maar via het westen zodat we eerst zand gingen happen. Niet alleen Gobi zand maar ook gewoon zand en stof van de parken, straten en bouwprojecten. Het is tot juli nu eenmaal lekker warm en droog. Daarna wordt het heet en vochtig….

Dat betekent dan ook weer vaak onweer. Voordeel is dat de stofdeeltjes uit de lucht regenen. Nadeel is dat er wolken zijn en dat dus de permanente uitstoot van stofdeeltjes al weer gauw zorgt voor een grijsgelige stofmist. Nadeel is ook dat het vliegverkeer dan danig in de war raakt. En Beijing airport is al een erkend obstakel; ondanks de enorme omvang, hebben vluchten vaak vertraging.  Wel vliegt men vervolgens de hele nacht door om de vertragingen weer in te halen. Op terugreis van Sjanghai naar Beijing (we zouden om 16 uur vertrekken, mochten om 20.45 instappen en vertrokken om 23 uur) zorgde onweer in Beijing voor danige vertragingen. Er wordt niets omgeroepen, behalve dat de vlucht vertraagd is.  Wel werd een soort maaltijd vertrekt op het vliegveld.  Vragen door passagiers werden afgepoeierd. Dankzij all mobiele telefoons wist echter iedereen dat de vertraging te maken had met onweer in Beijing en daarna met het inlopen van de enorme hoeveelheid vertraagde vluchten.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven