‘Bij integriteitsonderzoeken kijk ik mensen liever in de ogen’

Delen:

Ilse Blok

Ilse Blok is jurist/forensisch onderzoeker bij Integis in Velsen-Zuid, dat zich bezighoudt met onafhankelijk integriteitsonderzoek. Thuiswerken was voor haar ook voor de coronacrisis al heel gewoon, maar nu met een vijfkoppig gezin en pup in huis is het meer passen en meten. Dat geldt ook voor de interviews die ze in onderzoeken afneemt.

“Half maart werd in onze kantoorappgroep eerst nog wat gespeculeerd of de scholen wel of niet zouden sluiten. Ook gingen er grappen rond over het hamsteren van wc-papier. Maar al gauw vroegen we ons af: ‘Wat betekent dit voor ons?’

Mijn collega’s en ik doen onafhankelijk en onpartijdig onderzoek naar fraude, integriteitskwesties en ongewenst gedrag. Ook bieden we opdrachtgevers ondersteuning bij geschillen en leveren we met onze kennis en ervaring een bijdrage aan onderzoekscommissies, zoals de commissie-Sorgdrager, die onderzoek deed naar de zogeheten ‘fipronileieren’.

Ook voor de coronacrisis werkten we al veelal ‘mobiel’. Dat kan prima, omdat steeds meer gegevens digitaal zijn. Voor organisaties is het ook niet altijd prettig als wij er voortdurend zichtbaar aan het werk zijn. Dat kan voor onrust zorgen. Ook daarom werkten we al vaak vanuit huis. Onze thuiswerkvoorzieningen waren dan ook al goed op orde, waarbij de veiligheid van onze digitale communicatie gewaarborgd is. Ons kantoor is dan ook vooral een prettige ontmoetingsplek, waar collega’s even samen kunnen overleggen over zaken of samen aan een rapport kunnen schrijven. Er is voldoende ruimte voor een ieder om zich af te zonderen, maar gezien de huidige beperkende maatregelen besloten wij toch vanuit huis te gaan werken.

De stap naar volledig vanuit huis werken was dus klein. Maar dit thuiswerken is nu wel anders met vijf mensen 24/7 in een huis, waarin de één non-stop telefonische vergaderingen heeft en drie kinderen online onderwijs volgen maar ook graag muziek draaien en chillen. Onze ronddartelende pup zorgt voor veel plezier, maar ook dat komt de rust niet ten goede. Ik heb mij uiteindelijk daarom maar teruggetrokken in de slaapkamer op zolder. Toch lukt het ons om in redelijke harmonie (voor zover daarvan sprake kan zijn met drie pubers) ons werk te doen.

Lichaamstaal

Zoals altijd onderzoeken mijn collega’s en ik op afstand allerlei bescheiden, al dan niet met behulp van specifieke onderzoeksoftware, en financiële administraties, en schrijven we rapporten. Maar ten aanzien van de interviews die we houden is er nu wel veel veranderd. Bij deze interviews zijn gewoonlijk bijna altijd twee van onze onderzoekers fysiek aanwezig, en daarnaast de geïnterviewde en, indien gewenst, diens raadsman. Als gevolg van de beperkende maatregelen is dit aangepast en maken we nu gebruik van allerlei andere mogelijkheden. We interviewen onder meer telefonisch met beeld via Skype, of met de luidspreker aan. Heel soms vindt een fysiek interview plaats met maximaal drie mensen, waarbij een van ons het gesprek op afstand volgt via (beeld)telefoon.

Wanneer je met iemand aan tafel zit loopt het gesprek vaak soepeler en wordt de sfeer sneller vertrouwelijk, wat in ons werk niet onbelangrijk is. De interviewers kunnen het gesprek makkelijker sturen, documenten zijn eenvoudiger uit te wisselen. Op afstand gaat lichaamstaal deels verloren. Gelukkig merken we dat iedereen, ook degenen die geïnterviewd worden, bereid is zich flexibel op te stellen en dat men open staat voor de aangepaste methoden.

Intern hebben we al besproken of we deze nieuwe interviewmethoden zullen blijven gebruiken zodra alles achter de rug is. Ik verwacht dat die kans klein is en dat we er de voorkeur aan zullen blijven geven om geïnterviewden in persoon te ontmoeten. Maar zolang iedereen bereid blijft zich te schikken naar de mogelijkheden, kunnen we voorlopig prima uit de voeten.”

Bekijk alle afleveringen van de (hopelijk zeer tijdelijke) rubriek Coronarecht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven