“Hmm, dat is vervelend, dat mag ons als merkenbureau toch niet gebeuren”, zo schrijft Bas Kist, mede-oprichter van Chiever, op de bedrijfswebsite. Het merkenbureau had niet lang daarvoor bij een online publicatie een foto geplaatst die wereldwijd in het nieuws was geweest.
“De foto stond bij een blog over een discussie die in de VS werd gevoerd. In de oerwouden van Indonesië had een aap het fototoestel van fotograaf David Slater gepikt en een groot aantal foto’s geschoten, waaronder wat prachtige selfies.” Een van die selfies, waarop de aap breed glimlachend te zien is, ging vervolgens viraal.
Interessante discussie
Nadat Chiever de veelbesproken foto in kwestie had gebruikt bij een eigen publicatie, kwam er bij het merkenbureau een e-mail binnen van een stockfotobureau: “Het lijkt erop dat je gebruik hebt gemaakt van een foto uit onze beeldbank op jouw website chiever.nl. Ondanks dat foto’s eenvoudig van het internet te halen zijn, geldt voor vrijwel elke foto het auteursrecht. Als je een foto gebruikt, moet je daarvoor betalen.”
Het was echter niet fotograaf David Slater die de foto had gemaakt, maar de aap die zijn fototoestel had gepakt. “Daarmee kwam een interessante discussie op gang: bij wie liggen nu de rechten?” gaat Kist verder. “Dat was de aap! Dat had Slater immers zelf verteld. Omdat het stockfotobureau bleef aandringen, hebben we maar eens gevraagd naar het IBAN-nummer van de aap. Die € 370,56 moet natuurlijk wel op de juiste plek terechtkomen.”
Dieren geen auteursrecht
Na een korte radiostilte kwam het stockfotobureau weer op de lijn met het verlossende antwoord: het liet de claim vallen. “En terecht natuurlijk”, vindt Kist. “Algemeen wordt aangenomen dat dieren geen auteursrechten kunnen bezitten. De rechten op deze foto vallen daarom in het publieke domein en kunnen door iedereen gebruikt worden. Case closed.”
Gezien al het voorgaande voelt de redactie van Mr. zich zo vrij om de foto waar het allemaal om ging ook bij dit artikel te plaatsen. Want, zo concludeert Kist aan het eind van zijn betoog: “Heel soms kun je dus ongestraft een fotootje van internet plukken.”
N.B.: Mochten er ondanks bovenstaande overwegingen toch vermeende rechthebbenden zijn, dan kunnen die zich bij de redactie melden.