Bijna een op de drie juridische hoogleraren is vrouw

Negentig jaar nadat Derkje Hazewinkel-Suringa als eerste vrouw hoogleraar werd bij een rechtenfaculteit, is bijna een derde van de juridische hoogleraren vrouw. Daarmee doen de juridische faculteiten het goed in vergelijking met andere wetenschapsgebieden.

Delen:

MR1710_ART3_038_fotoChrisvanhouts_OPENING-8307692a
Opening academisch jaar Erasmus Universiteit Rotterdam (foto: Chris van Houts)

Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport over de vrouw-manverhouding in de academische wereld van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH). In de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren brengt het netwerk, dat in 2021 zijn twintigjarige bestaan viert, ieder jaar de cijfers in kaart omtrent het aandeel van vrouwelijke wetenschappers en bestuurders aan de Nederlandse universiteiten. Over de gehele linie was ultimo 2020 25,7% van de hoogleraren vrouw: een stijging van 1,5 procentpunt ten opzichte van het jaar daarvoor. Voor het eerst is daardoor één op de vier hoogleraren vrouw. Met 42% is de Open Universiteit met afstand de koploper, hekkensluiter is de Technische Universiteit Delft (17,9%).

Relatief goed

Dit jaar biedt de monitor voor de eerste keer inzage in het percentage vrouwen per wetenschapsgebied. Hoewel de ruime meerderheid ook hier nog altijd man is, staat de rechtswetenschap er met een vrouwenaandeel van bijna een derde (31,6%) relatief goed voor en scoort daarmee beduidend hoger dan bijvoorbeeld Economie (15,4%) en Techniek (17,6%). De  juridische wetenschap heeft op dit gebied slechts de wetenschapsgebieden Taal & Cultuur en Gedrag & Maatschappij voor zich te dulden.

Wat betreft de universiteiten onderling spant ook in de rechtswetenschap de Open Universiteit de kroon. Ongeveer twee op de vijf hoogleraren is er vrouw (40,2%). De Universiteit van Tilburg staat onderaan en blijft steken op net iets meer dan een vijfde (21,7%).

Meer in het verschiet?

Wanneer gekeken wordt naar de verdeling van vrouwen over de academische hiërarchiestructuur valt nog het een en ander te winnen. Het percentage vrouwelijke juridische hoogleraren blijft flink achter bij dat onder universitair docenten en promovendi, waar vrouwen inmiddels in de meerderheid zijn. Dat gegeven biedt wellicht perspectief: het kan duiden op een verdere toename van vrouwelijke hoogleraren onder de toekomstige generatie rechtswetenschappers.

De afgelopen jaren is er op alle wetenschapsgebieden sprake van een groeiend aandeel vrouwelijke hoogleraren. Bij de juridische faculteiten is volgens het Rathenau Instituut sinds 2016 meer dan een kwart van de  hoogleraren vrouw.

Het volledige rapport is hier te raadplegen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven