Binnenkijken bij de Hoge Raad, maar dan wel online

Altijd al eens willen zien hoe onze hoogste rechter erbij zit? Nieuwsgierige juristen kunnen dat nu doen zonder naar Den Haag te hoeven afreizen: de jaarlijkse open dag van de Hoge Raad vindt dit jaar grotendeels online plaats.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Binnenkijken bij de Hoge Raad, maar dan wel online
Het schilderij 'Hoge Raad' van Helen Verhoeven (foto: Hoge Raad)

In het ‘oude normaal’ kwamen er al gauw 800 tot 1000 belangstellenden op de open dag van de Hoge Raad af. Door de coronamaatregelen gaat het er dit jaar anders aan toe: de open dag vindt grotendeels online plaats en is via een livestream te volgen, vertelt woordvoerster Thea Tjeerdema. Een klein aantal belangstellenden kan op 12 september (na opgave vooraf en een check à la de horeca) een deel van het programma fysiek bijwonen.

In gesprek

Onder leiding van een dagvoorzitter kan tijdens de open dag in gesprek worden gegaan met twee raadsheren en een advocaat-generaal. Raadsheer Ybo Buruma, oud-raadsheer en vicepresident Willem van Schendel en advocaat-generaal Désirée Paridaens geven tijdens deze ontmoetingen uitleg over de Hoge Raad, het parket bij de Hoge Raad en over hun werk. Daarna kunnen vanuit de zaal (maximaal dertig aanwezigen per sessie) en via de livestreamchat vragen aan de sprekers worden gesteld.

Rondleidingsvideo’s

Dit jaar geen live rondleiding door het gebouw van de Hoge Raad. Wel gaan er op de open dag drie rondleidingsvideo’s online. Daarin komen onder meer de zes beelden voor het gebouw, de spreuk ‘Ubi iudicia deficiunt incipit bellum’ van Hugo de Groot en de grote zittingszaal aan bod.
Overigens staat er al een virtuele tour op de onlangs vernieuwde site van de Hoge Raad. Wie wil kan een kijkje nemen in de kamer van president Maarten Feteris (aan de muur een portret van Lodewijk Visser, de Joodse HogeRaadpresident die door de Duitsers in 1941 zonder protest van zijn collega’s tot ontslag werd gedwongen). Ook de kamer van procureur-generaal Jos Silvis is te bezichtigen. Bijzonder hier zijn een antieke kast met Delfts blauwe vazen: ze zijn in 1988 geschonken door de familie van procureur-generaal Berger en staan sindsdien steevast op de kamer van de PG. De tour voert verder langs onder andere de raadkamer, de bibliotheek, de portrettengalerij van oud-presidenten en een kamer van een raadsheer.

Schilderij

Het schilderij ‘Hoge Raad’ van Helen Verhoeven, dat sinds het nieuwe gebouw in gebruik is genomen de ontvangstruimte siert, trekt altijd veel belangstelling. Tjeerdema: “Tijdens open dagen staat daar normaal gesproken iemand bij om vragen over het schilderij te beantwoorden. Nu hebben we een virtuele versie van het schilderij op de site gezet. Je kunt er overheen scrollen en als je op bepaalde onderdelen klikt krijg je uitleg.”

Quiz

Op de website wordt ter ere van de open dag ook een online quiz gepubliceerd, bedoeld voor geïnteresseerde leken. Daarin wordt vooral gevraagd naar weetjes rondom de Hoge Raad. Hoofdprijs: een échte rondleiding in het gebouw, zodra dat weer kan en mag.

 

Het programma van de open dag is hier te vinden.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top