‘Bizar te ervaren dat de sportwereld gewoon stopte’

Delen:

‘Bizar te ervaren dat de sportwereld gewoon stopte’
Lars Westhoff en Remco Wortel

Sportrechtadvocaten Remco Wortel en Lars Westhoff zijn met hun collega Gijs Volders verantwoordelijk voor de nationale en internationale Sportrecht- Gaming en E-sportpraktijk van Vissers Advocatuur, dat vestigingen heeft in Den Bosch, Amsterdam, Eindhoven en Kerkdriel. Wortel en Westhoff vormen samen ook het Juridisch Sportloket van dit kantoor. Begin dit jaar proostten zij met hun klanten nog op een fantastisch en sportief 2020, maar toen kwam corona…

“Ons kantoor houdt zich veel bezig met het sportrecht in de breedste zin van het woord, vanuit een ondernemingsrechtelijk perspectief. Wij werken voor nationale en internationale bedrijven in de sport, topsporters en clubs. Het is een enorm breed en divers spectrum. Dynamisch en fascinerend. Er zijn weinig branches die zo opportunistisch en emotioneel kunnen zijn. Sport en spel hebben van oudsher een belangrijke rol in de maatschappij. In 1938 schreef Johan Huizinga een boek over de Homo Ludens; de spelende mens. Dit boek, Homo Ludens – Proeve eener bepaling van het spel element der cultuur, gaat over het belang van het spe(e)lelement in cultuur en samenleving. En niet alleen mensen spelen, maar ook dieren. Hieruit blijkt wel hoe diep het spel verankerd is in onze evolutie.

Begin dit jaar proostten wij met onze sportrechtklanten op een fantastisch en sportief 2020. We hadden de Olympische spelen, het EK voetbal, de Tour de France en tal van andere eindtoernooien in diverse sporten. Het kon niet op, en met volle vaart ging het richting de zomer. Maar toen kwam corona. Het was bizar te ervaren dat de sportwereld gewoon stopte.

Ons werk tijdens deze coronacrisis zag in de eerste weken vooral op crisismanagement. Op het gebied van arbeidsrecht, (sponsor)contracten en sportevenementen die niet doorgingen, de schadeafwikkeling hiervan, herstructurering, discussies over het einde van de Eredivisie en de tickets voor Europees voetbal etc. Vervolgens veranderde het werk in het adviseren en ondersteunen bij beoogde investeringen in nieuwe plannen en het opmaken van contracten hiervoor.

Veerkracht en creativiteit

Wat ons vooral opvalt is de enorme veerkracht en creativiteit in de sportsector. Op zich niet vreemd, omdat juist sporters en iedereen die zich in die wereld begeeft hebben geleerd om af te zien, te vallen en weer op te staan, maar ook om te werken met gewijzigde omstandigheden. Zij snappen dat je vooral energie moet steken in zaken waar je invloed op hebt en geen energie moet verspillen aan zaken waar je geen invloed op hebt.

Het belang van sport in de maatschappij is ook niet te onderschatten. Uit recent onderzoek is gebleken dat het totale sport-gerelateerde Bruto Binnenlands Product van de EU op 279,7 miljard euro ligt. Dat is gelijk aan 2,12% van het totale BBP van de EU. Daarnaast zorgt de sportsector voor een enorme werkgelegenheid: maar liefst 5,67 miljoen mensen in de EU werken in de sport. Dat is gelijk aan 2,72% van de totale werkgelegenheid in de EU.

Los van de cijfers is sport emotie en geeft sport ook afleiding, troost en verbinding in tijden van crisis. Enkele aansprekende voorbeelden uit het verleden zijn de voetbalwedstrijden tussen de Engelse en Duitsers soldaten tijdens WOI, de US Baseball league tijdens The Great Depression. Maar ook het WK Rugby in 1995, waarin een door Apartheid geteisterd Zuid-Afrika in plaats van in een burgeroorlog belandde juist samenkwam als één zwart-witte natie om de Springboks naar de wereldtitel te schreeuwen. Hierover heeft John Carlin het prachtige boek Invictus geschreven, waarin je kunt lezen hoe slim Nelson Mandela rugby gebruikte om de mensen in het land samen te brengen.

Sport doet er dus toe in de maatschappij. Ons advies is dan ook: laat de Eredivisie en andere competities zo snel mogelijk beginnen. We hebben weer sporthelden en mooie verhalen nodig en willen ons verbonden voelen met een club of atleet en samen juichen of treuren. Wees creatief in de wijze waarop je dit invult en doe het verantwoord. Ready. Get set. Go!”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven