‘Blended onderwijs wordt het nieuwe normaal’

Het klassikale onderwijs zoals dat kort voor de lockdown werd gegeven komt terug. Dat weet Michiel van Berckel Smit, directeur van juridisch opleidingsinstituut OSR, zeker. Maar ook afstandsonderwijs, waarnaar in de laatste maanden veel vraag was, blijft na de coronacrisis bestaan. Blended onderwijs, in de meest flexibele vorm, wordt volgens hem dan ook het nieuwe normaal.

Delen:

“Blended onderwijs wordt het nieuwe normaal”

“Kort nadat ik begin maart terugkeerde van mijn vakantie ging het land op slot. Waar normaal gesproken direct na de krokusvakantie het cursusseizoen weer goed op gang komt, bleef het voor wat betreft klassikaal onderwijs tergend stil in onze onderwijslocatie op de Nieuwegracht in Utrecht.

Storm na de stilte

Deze luwte duurde echter niet lang. Docenten en de ontwikkel- en coördinatieteams van OSR gooiden samen het roer om waardoor in een mum van tijd op tal van rechtsgebieden online spreekuren konden worden aangeboden, actueel en inspelend op de juridische gevolgen van de Covid-19 uitbraak.

Door anticyclisch te investeren werd in een bijzonder korte tijd invulling gegeven aan een toenemende online leerbehoefte. Naast de wens om via korte online spreekuren geïnformeerd te worden, hebben cursisten meer tijd om online ook een uitgebreidere cursus te volgen. Lopende klassikale leergangen waren afgebroken en moesten nu volledig digitaal worden aangeboden. Om aan de toenemende vraag te voldoen, is geïnvesteerd in de inrichting van twee studio’s en is het OSR-team uitgebreid met moderators en onderwijskundige expertise op het gebied van online-learning. Daarnaast is er de mogelijkheid gecreëerd om op een veilige manier examens af te nemen, waardoor geaccrediteerde cursussen en leergangen afgerond konden worden.

NOvA erkenning

Nu online onderwijs gemeengoed is geworden hebben wij erkenning aangevraagd van de NOvA. Voor puntwaardig onderwijs is het belangrijk dat niet alleen de inhoud maar ook het proces en de ondersteuning goed op orde zijn. Daarom werd ook flink geïnvesteerd om die randvoorwaarden goed te regelen.

De erkenning door de NOvA aan OSR voor het geven van afstandsonderwijs was in juni een feit. Mooie beoordelingen van cursisten waren een extra kroon op ons werk.

Veerkracht

De impact van de uitbraak van het Covid-19 virus is voor veel organisaties en professionals groot. Thuiswerken en telewerken vragen om creativiteit, doorzettingsvermogen en veerkracht. Waar samenwerken binnen de 1,5 meter zo diep in onze genen en werkcultuur zit gebakken, lijkt een crisis als deze hele mooie oplossingen en veranderingen tot stand te brengen waar het gaat om de bereidheid om anders tegen de praktische invulling van werk aan te kijken. Bedrijfsjuristen, die feeling met de business willen houden, moeten op een andere manier de vinger aan de pols houden. De overheidsjurist houdt afstand omdat het fysieke loket is gesloten waar het juist de intentie is om dichter bij de burger te staan. Vasthouden aan oude werkwijzen en -afspraken zou er op langere termijn wel eens toe kunnen leiden dat je je als advocaat of advocatenkantoor uit de markt prijst.

Koers verleggen

Bestuur en management zullen samen met professionals de afgelopen periode moeten evalueren teneinde hun dienstverlening naar rechtszoekenden flexibeler en minder kwetsbaar te maken. Als kantoorbestuur of organisatie zal je moeten inspelen op veranderende behoeften bij professionals en cliënten, ook nadat er voor het Covid-19 virus een adequaat vaccin is gevonden. Zien we de gevolgen van de uitbraak als tijdelijke verstoring en gaan we daarna weer op dezelfde voet verder, of is het juist nu het moment om de strategische koers en invulling daarvan te verleggen?

Terug naar OSR. Het klassikale onderwijs zoals dat kort voor de lockdown werd gegeven komt zeker weer terug. Elkaar persoonlijk ontmoeten, kennismaken en kennis delen zijn essentieel voor een professionele ontwikkeling. De afgelopen maanden hebben echter geleerd dat afstandsonderwijs in een grote behoefte voorziet, die na de crisis ook blijft bestaan. Dat betekent dat blended onderwijs in de meest flexibele vorm het nieuwe normaal wordt.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven