Boekel reorganiseert: gedwongen ontslagen, eind aan ‘lockstep’ en benoeming CEO

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Frederieke LeeflangBoekel De Nerée gaat forse wijzigingen aanbrengen in de eigen organisatie en het businessmodel. Doel is het beter inspelen op veranderingen in de markt en jongeren binnen het kantoor meer kansen te geven. Naast een reorganisatie, waarbij een achttiental niet-juridische banen verdwijnt, is de opvallendste vernieuwing de aanstaande benoeming van een CEO met verregaande bevoegdheden. In de woorden van bestuursvoorzitter Frederieke Leeflang: “Boekel is al geruime tijd een bedrijf in de vorm van een NV, maar we gedragen ons met z’n allen nog steeds alsof we in een maatschap zitten. Het wordt tijd dat daar een eind aan komt.”

Gisteren, maandag 1 december, werden alle medewerkers van Boekel op de hoogte gesteld van de besluiten die de Algemene Vergadering van Aandeelhouders dit weekend nam. De hoofdlijnen daarvan zijn in het betreffende persbericht te lezen. Mr. spreekt bestuursvoorzitter Leeflang kort na deze bijeenkomst. Ze zit er strijdbaar bij en zegt wel een beetje klaar te zijn met alle geruchten die over haar kantoor de ronde doen en die ook Mr. bereikten. “De sfeer hier is ‘nu is het genoeg, houd eens op met dat geklets en blijf af van dit kantoor’. Alle neuzen staan hier dus dezelfde kant op.”

Pijnlijk

Anders dan afgelopen tijd via de geruchtenmachine te horen was, verkeert Boekel volgens Leeflang zeker niet in financiële problemen: “We gaan met een gezond bedrijf 2015 in en we zijn in staat om in 2014 alle voorzieningen te nemen voor de aangekondigde maatregelen. Er is geen sprake van insolvabiliteit of liquiditeitsissues. Zoals al eerder gemeld, we hebben tijdig onze bakens verzet, ingespeeld op veranderingen en de omzet per medewerker laat een stijgende lijn te zien. De afslanking nu is deels een gevolg van het vertrek per 1 januari aanstaande van drie partners en deels het resultaat van het steeds efficiënter werken van advocaten waardoor steeds minder behoefte is ondersteunend personeel. Ja, er is sprake van een gedwongen ontslag van vijftien medewerkers, heel pijnlijk, maar iedereen, dus ook de ondernemingsraad, ziet hiervan de noodzaak in. En natuurlijk is er een goed sociaal plan. Voor leegstand van dure kantoorruimte zijn we niet bang. Er zijn genoeg bedrijven die hier willen huren. We zijn er eerder in geslaagd de leegkomende ruimtes te verhuren, dus we hebben er alle vertrouwen in dat dit ook nu zal lukken.”

Lean and mean

Leeflang benadrukt bij herhaling dat er geen sprake is dat de partners bij Boekel in vergelijking met andere Zuidaskantoren structureel te weinig omzet generen. “Wel is het zo dat we net als onze collega’s last hebben van wijzigende marktomstandigheden. Alleen werkt dat voor elk kantoor anders uit. Wij zitten als onafhankelijk Nederlands en internationaal opererend kantoor in een bepaald middensegment, waarbij een van onze issues schaalgrootte is. Ik sluit daarom niet uit dat we in de nabije toekomst met andere kantoren zullen gaan praten over vormen van samenwerking of zelfs een fusie. Als we mee willen in de ontwikkelingen zal er ruimte moeten komen voor investeringen, bijvoorbeeld op gebied van kennis en ICT. Daarvoor creëren we nu zelf intern de randvoorwaarden.”  

Leeflang beaamt dat er ook in het afgelopen jaar gesprekken over eventuele samenwerking hebben plaatsgevonden. Dat het hier zou gaan om met name CMS en Norton Rose wil ze ontkennen noch bevestigen: “Uiteraard kan ik daar vanwege de vertrouwelijkheid niets over zeggen. Waar het om gaat is dat we er uiteindelijk niet zijn uitgekomen. En misschien is dat ook wel goed ook, want dat geeft ons de volledige vrijheid om te werken aan een nieuwe organisatie die we graag als lean and mean omschrijven.”

Voortschrijdend inzicht

Het besluit tot afschaffen van het zogenoemde ‘lockstep’ model, waarbij het winstaandeel groeit bij anciënniteit, is een van de radicaalste veranderingen bij Boekel. Gesproken wordt over een fair and just beloningsysteem dat de mogelijkheid geeft tot differentiatie in beloning. Performers worden beloond, under-performers kritisch aangepakt. Ook de snellere doorstroming van jonge talenten staat hoog op de agenda. Leeflang: “Dat dit voorstel nu unaniem door de partners is ondersteund, zegt veel over de eensgezindheid en de cohesie bij de partnergroep.” Op de vraag of deze cohesie er voorheen niet was, is ze duidelijk: “voortschrijdend inzicht.”

Leeflang maakt er geen geheim van dat met name een aantal jongere partners en ‘talenten’ stevige druk heeft uitgeoefend om tot deze besluiten te komen. Hierdoor is blijkbaar een sense of urgency ontstaan die leidde tot de huidige unanimiteit. Is er door deze groep jongeren met vertrek gedreigd? Leeflang: “Dat vind ik nou weer te stellig uitgedrukt. Laat ik het zo zeggen, de behoefte aan deze veranderingen is zeer prangend op tafel gelegd.”

Als eerste van de top 20 kantoren zal Boekel dus overgaan tot benoeming van een CEO, niet zijnde een advocaat of notaris. Hiervoor zullen nog wel de statuten moeten worden aangepast en er zal nog wel een advocaat in het bestuur moeten zitten om te voldoen aan wettelijke vereisten, maar het is duidelijk dat de CEO straks de kapitein op het Boekel-schip wordt. Leeflang: “Het huidige model is totaal achterhaald. Je kunt nu eenmaal geen onderneming leiden als het voortdurend ook over je eigen belang gaat. Er moet daarom afstand tussen de aandeelhouders en het management komen. Bovendien: het runnen van een bedrijf vereist hele andere kennis en vaardigheden dan waar wij als advocaten over beschikken. Ik ben er van overtuigd dat we hiermee een trend inluiden die over een paar jaar voor alle grote kantoren geldt.”

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top