Boerkaverbod in rechtszaal? Dan is liegen moeilijker op te sporen

Delen:

6 juli boerkaHet lijkt een pleidooi om boerka’s en andere gezichtsbedekkende sluiers toe te laten in de rechtszaal. Bij vrouwen die dergelijke kleding dragen is eerder te zien of zij liegen, concluderen enkele Amerikaanse onderzoekers.

Geen gezichtsbedekkende kleding in de rechtbank, dat is de regel in de meeste westerse landen. Want pas als iemand gezicht kan worden gezien, kan worden bepaald of deze liegt. Maar uit onderzoek van de American Psychological Association naar de relatie tussen religieuze kledij en het opsporen van bedrog blijkt juist het tegenovergestelde: juist vrouwen die een een boerka of nikab (kleding waarbij alleen de ogen zichtbaar zijn) dragen is beter te zien of ze liegen. Dat blijkt uit een experiment met 532 proefpersonen.

De aanwezigheid van zo’n sluier dwingt rechters en andere onderzoekers op andere zaken te letten dan het gezicht. Zo kunnen zij bedrog ontdekken op de wijze waarop iemand praat. Dat is kennelijk een betere maatstaf om leugens te achterhalen – ondanks het vooroordeel van onbetrouwbaarheid dat een boerka of nikab oproept. “Sluiers verbeteren het opsporen van leugens dus wel degelijk”, constateert een van de onderzoekers.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven