Bolhaar (OM): Bezuinigingen vergen enorme krachtinspanning

Delen:

Herman BolhaarDe bezuinigingen zullen een enorme krachtinspanning vergen, schrijft Herman Bolhaar (voorzitter van het College van procureurs-generaal) in het voorwoord van het Jaarbericht 2012  van het Openbaar Ministerie (OM). Afgelopen jaar was roerig voor het OM en volgens Bolhaar zullen de komende jaren minstens zo beweeglijk worden. Zowel wat betreft het werkveld als wat betreft de financiële kaders waarbinnen het OM zijn taak moet vervullen.

Bolhaar schrijft: “Het OM levert zijn bijdrage aan een veiliger Nederland, zoals met de minister van Veiligheid en Justitie is afgesproken. Dat is niet vanzelf gegaan, maar dankzij de grote inzet van OM’ers die in een veranderlijke omgeving functioneren. Het jaar 2012 was immers ook het jaar van de herziening van de gerechtelijke kaart, de oprichting van de Nationale Politie en van forse bezuinigingen en interne reorganisaties. De komende jaren zullen minstens zo beweeglijk worden. Zowel wat betreft ons werkveld als wat betreft de financiële kaders waarbinnen wij onze taak moeten vervullen. Het OM wil de maatschappelijke resultaten die van ons worden gevraagd blijven leveren. Het ambitieniveau is dus hoog en vraagt tegelijkertijd om flinke innovatie: ZSM, digitalisering, het primaire proces op orde, betere prestaties in de strafrechtsketen als geheel. We zijn volop bereid aan de politiek en aan de samenleving als geheel verantwoording af te leggen over wat we doen, wat dat kost en wat dat oplevert.

Het is niet aan ons om de prijs van veiligheid te bepalen. De bezuinigingen op het OM zullen een enorme krachtsinspanning vergen. Het OM blijft staan voor zijn maatschappelijke opdracht en prioriteiten, maar de grenzen zijn bereikt en de realisatie staat onder druk. De bezuinigingen zijn alleen te realiseren onder de essentiële randvoorwaarden die met het ministerie zijn afgesproken op het gebied van huisvesting en (keten)digitalisering.

We liggen op koers, OM’ers zullen ook in 2013 weer het beste uit zichzelf en hun organisatie halen. Voor een veiliger samenleving.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven