Juridisch nieuws

Boodschap ministeries Pride Amsterdam: rechtsstaat voor iedereen

Foto Depositfotos

‘Samen verder bouwen aan een kleurrijke rechtsstaat en toekomst’: dat is de boodschap die de ministeries van Justitie en Veiligheid en Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties dit jaar tijdens Pride Amsterdam willen uitdragen. Tijdens de Canal Parade op 3 augustus varen beide ministeries mee met een eigen boot.

Met hun deelname aan Pride Amsterdam, dat van 27 juli tot 4 augustus plaatsvindt, willen de ministeries het signaal geven dat de rechtsstaat er voor iedereen is. Dit gebeurde ook al met het hijsen van de regenboogvlag op de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie (IDAHOT) op 17 mei, waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan.

Wettelijke mijlpalen

Op de zijkant van de twee boten zullen in de vorm van bouwstenen verschillende door de ministeries behaalde wettelijke mijlpalen te zien zijn, die gelijke rechten beogen voor LHTBI’ers, zoals de opname van het gelijkheidsbeginsel en discriminatieverbod in artikel 1 van de Grondwet (1983), de Algemene wet gelijke behandeling (1994) en de Transgenderwet en Wet lesbisch ouderschap (2014). De bouwstenen symboliseren de fundering waarop deelnemers van de Canal Parade samen verder bouwen aan een kleurrijke rechtsstaat en toekomst.

Stonewall-rellen

De boodschap van de ministeries sluit aan bij het thema van de Pride-organisatie ‘Remember the past, create the future’. Met dat thema herdenkt Pride Amsterdam de Stonewall-rellen van juni 1969 in New York. Deze vonden plaats in de wijk Greenwich Village bij de ontruiming van de homobar The Stonewall Inn door de Metropolitan Police. De kroegbezoekers – homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en vooral travestieten – besloten toen na jaren van treiterijen en geweldplegingen door de politie tot de aanval over te gaan en vochten terug. Daarbij raakten veel demonstranten en enkele politieagenten gewond. De rellen werden wereldwijd een voorbeeld voor LHTBI-demonstraties. Een jaar na de rellen werd in New York de eerste Pride Parade ter wereld gehouden.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand