Boze oud-cliënt vrijgesproken van stalken Dirkzwager-advocaat

De rechtbank Gelderland heeft een zakenman vrijgesproken van stalking. De man stuurde uit onvrede over de afwikkeling van een faillissement bijna een jaar lang "afkeurenswaardige" mails naar medewerkers van kantoor Dirkzwager.

Delen:

Depositphotos_1161734_S-boze mail

“Leuk optrekje aan de Velperweg en nog wel even het oprijlaantje nog goed afmaken.” “Volledig vrijgesproken soepkip. Maar je komt nog wel aan de beurt.”Ik sloop je carrière”. We hangen jullie op aan de hoogste boom.” Het zijn slechts enkele citaten uit mails van de verdachte aan medewerkers van Dirkzwager.

Steeds dreigender

De man was niet tevreden over de afwikkeling van een faillissement van een van zijn bedrijven en wilde kosten op Dirkzwager verhalen. Toen het kantoor niet reageerde, begon hij naar verschillende advocaten mailtjes te sturen. De toon daarvan werd in de loop der tijd dreigender.

Taakstraf geëist

Dirkzwager deed aangifte, waarop het Openbaar Ministerie de man vervolgde voor stalking. Omdat de officier van justitie tijdens de zitting een en ander uit de tenlastelegging schrapte (niet duidelijk was wie met “meerdere onbekend gebleven (oud-)medewerkers van Dirkzwager” werden bedoeld), bleef uiteindelijk belaging van één Dirkzwager-advocaat over. Deze ontving ruim twintig mails van de verdachte. Hiervoor eiste de officier een taakstraf van zestig uur.

Afkeurenswaardig

De rechtbank oordeelt in haar uitspraak dat de e-mails “weinig zakelijk van aard zijn en dat enkele e-mails de grenzen van het betamelijke overschrijden en intimiderend kunnen overkomen”. Dat de verdachte door het schrijven van de e-mails in gesprek hoopte te komen met Dirkzwager om het zakelijke geschil op te lossen, is gelet op de toon en de inhoud niet aannemelijk. Volgens de rechtbank was het doel veel meer om de advocaat en zijn kantoor lastig te vallen en hen daarmee te bewegen zich te schikken naar zijn wensen. Toch spreekt de rechtbank de verdachte vrij. De mails zijn weliswaar “afkeurenswaardig”, maar niet zodanig indringend dat sprake is van belaging; bovendien zijn het er niet heel veel.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven