Brouwer OM: verschoningsrecht notarissen beperken

Delen:

Het notariaat blijft worstelen met het spanningsveld tussen kernwaarden als onafhankelijkheid en de positie die notarissen als commerciële ondernemers innemen. Kant er klare oplossingen daarvoor zijn er niet. Al zou de mogelijkheid tot specialisatie en afzwakking van de eis tot ‘full service’ een hoop schelen.

Dat was een van de conclusies die afgelopen vrijdag kon worden getrokken uit de jaarlijkse wetenschappelijke ledenvergadering die de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie in Haarlem organiseerde. Wetenschappelijk klinkt erg saai en dat was het soms ook wel, maar de grote zaal van de Haarlemse Philharmonie zat vol en dat zijn toch al gauw 1000 (kandidaat)notarissen, die behalve een goed gevuld dagprogramma ook een gezellige avond hadden met cultureel en culinair amusement. Voor een fotoverslag van de bijeenkomst klik hier.

Tijdens de vergadering wordt traditiegetrouw een preadvies besproken. Dit jaar was dat “De goede notaris, Over notariële deontologie”.
Niet alle aanwezig bleken te weten wat het woord deontologie precies betekende en ook Harm Brouwer, voorzitter van het college van PG’s die de verzamelde notarissen tosprak, bekende even naar het woordenboek te hebben gegrepen. Brouwer complimenteerde de KNB als organisatie en het notariaat in het algemeen zeer uitgebreid met de aanpak van problemen rond integriteit. Hij sprak in dit verband van een stortvloed aan maatregelen om het notariaat zuiver te houden. Brouwer bleef met name lang stilstaan bij het verschoningsrecht van notarissen. Hij verwees in dit verband naar een preadvies uit 2007 waarin min of meer werd uitgesloten dat er ooit wettelijke maatregelen zouden komen die dat verschoningsrecht zouden ondergraven. Brouwer: “Ik vraag me af of die stelling nu nog houdbaar is. OM en notariaat zijn het eens dat verschoningsrecht niet mag dienen om fraude te vergemakkelijken. En ook constateer ik dat ook voor notarissen de geheimhoudingsplicht soms een lastige zaak is.” Volgens Brouwer ervaart het OM het verschoningsrecht steeds vaker als hinderpaal en ligt de lat voor het OM te hoog doordat alleen sprake kan zijn van opheffing van de geheimhoudingsplicht als aangetoond is dat de notaris deel uit maakt van een criminele organisatie. Brouwer pleitte er voor om de geheimhoudingsplicht op te kunnen heffen als achteraf is gebleken dat de notaris is misbruikt voor criminele doeleinden: “De geheimhoudingsplicht moet kunnen wijken als een cliënt een handeling verricht die als doel heeft een ander te duperen.”

Brouwer pleitte er voor niet alleen veel aandacht te geven aan de rotte appels binnen het notariaat, maar ook attent te zijn op zogenoemde onbespoten appels: “Als ik van plan zou zijn om iets te doen dat niet door de beugel kan, dan zou ik naar zo’n onbespoten appel gaan. Een notaris van onbesproken gedrag die echter opereert in een omgeving waar men alert is op normafwijkend gedrag.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven