Buren raadplegen bij ruzie sneller jurist, ook corona leidt tot geschillen

Bij steeds meer burenruzies wordt een jurist ingeschakeld. Voor het tweede jaar op rij is dit gestegen, blijkt uit een trendanalyse van Stichting Achmea Rechtsbijstand. Ook vakantieperikelen zorgen voor extra hulpvragen.

Delen:

Buren raadplegen bij ruzie sneller jurist, ook corona leidt tot veel geschillen - Mr. online
Foto: Depositphotos

De stijging bij burenruzies is enerzijds opmerkelijk, omdat het aantal hulpvragen over de hele linie in 2021 juist dertien procent lager lag dan in 2020: van bijna 148 duizend naar ruim 128 duizend. Vierduizend daarvan gingen over burenruzies.

Erfgrens

Veel burenconflicten gaan over de erfgrens. In dat geval bouwt de ene buurman een aanbouw waarbij een muur of balkon net over de grens wordt geplaatst – vaak niet eens bewust. Het aantal hulpvragen over erfgrenskwesties was vorig jaar een kwart hoger dan in 2020. Het aantal conflicten over waterloop tussen twee buren steeg met negentien procent. Over het algemeen gaan de meeste burenruzies over hinder die ze van elkaar ondervinden, beplanting, erfdienstbaarheden en overbouw.

Verbouwingen

Ook ‘verbouwzaken’ leverde veel gedoe op. In dat geval ontstaan er conflicten over bijvoorbeeld verborgen gebreken. Van de vierduizend juridische hulpvragen gingen er 3.155 over bouwkwesties – vier procent meer dan vorig jaar en tien procent meer dan vijf jaar geleden.

Corona

Corona heeft het aantal ruzies tussen buren doen stijgen, zei jurist en mediator Marrit Piersma tegen EenVandaag. Mensen zitten meer thuis en gaan zich ergeren aan geluiden waar ze eerder nooit last van hadden. Door het thuiswerken en het feit dat kinderen vaak thuis zijn zitten mensen minder lekker in hun vel, en gunnen de ander dan minder. Door corona zijn ook meer mensen gaan verbouwen of aanbouwen. Boormachines maken lawaai, de erfgrens wordt niet altijd gerespecteerd – “zelfs om een centimeter wordt gevochten”.

Mediation

Stichting Achmea Rechtsbijstand zet echter steeds meer in op mediation. “Dat werkt sneller. Omdat er door corona flinke wachttijden zijn bij de rechter. Maar het is vooral effectiever.” Van de burenruziezaken bij de verzekeraar waar mediation is ingezet, wordt inmiddels 95 procent opgelost.

Vakanties

Corona heeft ook op een andere manier het aantal hulpvragen bij Stichting Achmea Rechtsbijstand zijn stijgen. Een dreigend ontslag omdat er minder werk was of het annuleren van een geboekte reis, corona veroorzaakt nog altijd veel juridische problemen – vooral over vakanties. De meeste gingen over vliegtuigvertragingen (1.200 hulpvragen), gevolgd door (andere) geschillen over reizen, overeenkomsten en werken en over huurhuisjes.

Klik hier voor de Juridische Barometer 2021.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven