De YouTuber in kwestie is de 29-jarige Dennis Schouten, voormalig presentator bij omroep Powned. Sinds enige tijd maakt hij samen met co-presentator Jan Roos het YouTube-format Roddelpraat. Ruim een jaar geleden verhuisde Schouten naar een nieuw adres in Enschede, waar hij al gauw onmin kreeg met zijn nieuwe buurman. Die moest het vervolgens herhaaldelijk ontgelden in de YouTube-uitzendingen van het tweetal.
Samen met zijn co-presentator besteedde Schouten over een periode van een jaar bij herhaling aandacht aan het conflict met zijn buurman. De meest grove beledigingen en beschuldigingen vielen de buurman daarbij ten deel. Die deed daarvan op een zeker moment aangifte: “Die heren moeten gestopt worden,” zei de radeloze buurman destijds. Eerst twijfelde hij over de zin van het doen van aangifte, maar zijn omgeving overtuigde hem ervan, nadat de uitlatingen steeds bekender werden en de man erop werd aangekeken in de buurt.
Nazisme
Zo werd de buurman door de programmamakers onder meer beschuldigd van nazisme. Hij werd weggezet als ‘oppernazi’ en ‘een SS’er’. Bij een boekpresentatie in maart van dit jaar werden bovendien gemanipuleerde foto’s van de buurman vertoond, waarin hij te zien was in een SS-kostuum. Schouten en Roos betichtten de buurman er verder van een pedofiel te zijn met een voorkeur voor kinderporno.
Volgens hen pasten de uitlatingen bij de sfeer van het programma: het bespreken van roddels. Ze lieten zich tegenover de rechter niet bijstaan door een advocaat, maar wisten zich wel in het gezelschap van een grote schare volgers, die zij hadden opgeroepen om de zaak via de publieke tribune te volgen. Het publiek hoorde hoe het tweetal zich beriep op de vrijheid van meningsuiting.
‘Doelbewust beledigend’
De officier van justitie zag dat echter anders: “De vrijheid van meningsuiting houdt op daar waar in het strafrecht een grens is getrokken. Dat is hier het geval. Het op deze wijze spreken over je buurman heeft niets te maken met het bespreken van roddels over bekende Nederlanders. De verdachten hebben de aangever meermalen doelbewust beledigd en gekwetst en gebruiken, dan wel misbruiken, hun platform om deze uitlatingen te kunnen doen.”
De uitzendingen van het duo trekken gemiddeld zo’n 300.000 tot 500.000 kijkers. Volgens de officier realiseerden de programmamakers zich onvoldoende hoe groot hun bereik was en wat de mogelijke consequenties van hun uitlatingen zouden kunnen zijn. De officier eiste daarom dat beide heren een taakstraf opgelegd zouden krijgen.
Buitencategorie
De rechter ging in het beroep op de vrijheid van meningsuiting door verdachten niet mee en gaf de officier van justitie grotendeels gelijk, hoewel de straf milder uitviel. De rechtbank achtte de beledigingen van de programmamakers van de buitencategorie en oordeelde “dat de programmamakers met de uitlatingen een strafbare grens hebben overschreden.”
Beide verdachten moeten nu een boete van 500 euro betalen. Daarnaast zijn ze aan de buurman een schadevergoeding van 1.000 euro schuldig. Schouten en Roos lieten direct na de uitspraak weten te zullen stoppen met het maken van opmerkingen over de buurman in hun YouTube-programma. Of de programmamakers het er verder bij laten zitten of nog in beroep gaan tegen het vonnis, is nog niet bekend.