‘Camera’s altijd toelaten in rechtszaal’

Delen:

Gerechten moeten altijd (televisie)camera’s toelaten in de rechtszaal. Het weren van camera’s uit de rechtszaal blijft echter mogelijk indien getuigen, verdachten of slachtoffers hun toestemming onthouden of omwille van privacy, veiligheidsredenen of goede rechtspleging. Dat blijkt uit het rapport ‘Rechtspraak in beeld’ dat een commissie, onder leiding van mr. Y.C.M.Th. van Rooy, die op verzoek van de Amsterdamse rechtbank het proces Wilders heeft geëvalueerd.

De commissie schrijft onder meer: “De commissie acht het wenselijk om – met beleid – tegemoet te komen aan de toegenomen maatschappelijke behoefte aan openbaarheid en toegankelijkheid van de rechtspraak. Dat betekent dat de gerechten verzoeken om meer dan de gebruikelijke onderdelen van een strafzitting te filmen en verzoeken om zittingen live uit te zenden in geruchtmakende zaken welwillend moeten beoordelen.”

Klik voor het volledige rapport hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven