Cassatie-advocaten verenigen zich

Delen:

Dian BrouwerDe advocatuur kent een nieuwe specialisatievereniging. Onlangs werd namelijk de Vereniging van Cassatieadvocaten in Strafzaken (VCAS) opgericht. Doel is verbetering van de kwaliteit van de rechtsbijstand in strafrechtelijke procedures bij de Hoge Raad. Voorzitter van de nieuwe vereniging is de Utrechtse advocaat Dian Brouwer (CMS). Hij verwacht niet dat het storm gaat lopen: “Tot nu toe hebben zo’n 35 advocaten interesse getoond. Ik verwacht dat het ledental uiteindelijk de 100 niet gaat overschrijden.”

De noodzaak voor een dergelijke vereniging nam de laatste jaren almaar toe volgens Brouwer, onder meer omdat De Hoge Raad steeds kritischer de cassatiemiddelen beoordeelt. Brouwer: “Bij de Hoge Raad gaat het uitsluitend over de vraag of er sprake is van schending van het recht of zogenoemd verzuim van vormen. Het aantonen daarvan luistert nauw. Het cynische is dat terwijl alle mogelijke vormfouten van het OM worden gerelativeerd of gerepareerd, nu de advocatuur steeds meer vormfouten krijgt tegengeworpen.. Advocatuur bij de Hoge Raad is niet zozeer vreselijk ingewikkeld, je zou het zelfs een kunstje kunnen noemen, alleen moet je dat kunstje wel goed beheersen. In feite kun je het vergelijken met een sleutel die je in het goede slot moet zien te krijgen. En de keuze voor de juiste sleutel luistert heel nauw. Anders gebeuren er ongelukken.”

En die ongelukken gebeuren regelmatig, weet Brouwer. “Dat is heel simpel te zien aan de jurisprudentie. Advocaten worden met de regelmaat van de klok keihard op de vingers getikt. Helaas is het zo dat een aantal collega’s hun eigen beperkingen en begrenzingen onvoldoende onder ogen kunnen of willen zien. Maar daar schaden ze dan wel het belang van de cliënt mee.”

Advocaten die in aanmerking willen komen voor het lidmaatschap moeten voldoen aan een aantal kwantitatieve criteria. Bijvoorbeeld dat er in de laatste drie jaar minimaal twaalf cassatiezaken zijn gedaan en dat de helft van het aantal verplichte PO-punten aan strafrecht is besteed. Daarnaast voert elk aspirant-lid een persoonlijk gesprek met een commissie van twee advocaten en een extern deskundige De eerste commissie van toelating bestaat uit de advocaten Gerard Spong en Benno de Boer en prof. P.A.M. Mevis (Erasmus Universiteit).

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven