Hoge Raad en rechtbank Zwolle bijna gevloerd

Delen:

De Hoge Raad en de rechtbank in Zwolle hebben te kampen met risicovloeren. Een aantal werkplekken in Zwolle is daardoor buiten gebruik. Bij de Hoge Raad is de inhoud van een aantal kasten verplaatst. De gebouwen zijn wel veilig.

De problemen worden veroorzaakt door het gebruik van zogeheten breedplaten. Na het instorten van de parkeergarage van Eindhoven Airport op 27 mei 2017 werd duidelijk dat aan breedplaatvloeren risico’s kleven. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid concludeerde dat de vloerplaten anders werden toegepast dan gebruikelijk, zonder dat werd nagedacht over de consequenties.

Categorie rood

In 2019 stuurde het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) aan de Tweede Kamer een lijst met panden die in de zogeheten categorie rood vallen. De gebouwen van de Rechtbank Zwolle en de Hoge Raad in Den Haag staan hier ook in.

Voor de ‘rode’ gebouwen adviseert het RVB aangepast gebruik. “Bijvoorbeeld de belasting op sommige plaatsen in het gebouw verminderen, door het verplaatsen van een archief of het verminderen van het maximumaantal personen in een (vergader)ruimte,” aldus een woordvoerder van het RVB. Om de gebouwen weer volledig te kunnen gebruiken zijn herstelmaatregelen nodig. Het RVB werkt aan oplossingen, op basis van een vernieuwd stappenplan dat minister Ollongren op 22 mei 2019 naar de Tweede Kamer stuurde.

Buiten gebruik

Door de risicovloeren kan de Zwolse rechtbank de vierde en de vijfde verdieping niet volledig gebruiken. “We hebben nog altijd een aantal werkplekken buiten gebruik. Dat betekent dat deze werkplekken leegstaan in afwachting van de definitieve oplossing,” zegt een woordvoerder. “Op de vierde en vijfde etage zijn daardoor werkplekken verplaatst, binnen dezelfde etages.”

Na eerste onderzoeken heeft de Hoge Raad in november 2017 de inhoud van een aantal kasten in de bibliotheek verplaatst. Na vervolgonderzoeken zijn in februari 2019 objecten in technische ruimtes verplaatst. De belasting van de vloeren valt volgens de Hoge Raad nu binnen de huidige normen. “De veiligheid van het personeel is niet in het geding en is dat nooit geweest ook,” zegt een woordvoerster van de Hoge Raad.

Prefab breedplaat

In een brief van 31 mei 2018 legt minister Ollongren aan de Kamer uit dat het bij risicovloeren gaat om ‘gebouwen met breedplaatvloeren met glad zelfverdichtend beton die worden ondersteund door kolommen’. Bij een klein deel van deze gebouwen zal sprake zijn van risico’s, aldus de minister. Bij breedplaatvoeren wordt op een prefab breedplaat bewapening en beton gestort. Omdat niet in alle situaties de hechting optimaal is, kan zogeheten ‘delaminatie’ optreden: op die plekken hecht de gestorte laag onvoldoende aan de prefab breedplaat. Een van de oplossingen is het gebruik van zogeheten ‘boorankers’, waarmee de prefab breedplaat en de gestorte laag met lange schroeven aan elkaar gehecht worden.

Passende herstelmethode

Samen met de gebruikers van de gebouwen is het Rijksvastgoedbedrijf op zoek naar een definitieve oplossing. In een leegstaand gebouw in Lelystad (een voormalig pand van het OM) konden bedrijven hun herstelmethode tonen. “Dat was een proeftuin om meer inzicht te krijgen in de impact op het gebouw en mogelijke overlast, zoals trillingen, stof en geluid,” zegt de RVB-woordvoerder.

De testen zijn afgerond. Op basis van evaluaties wordt een keuze gemaakt voor een passende herstelmethode voor een pand. Het is nog niet bekend wanneer de herstelwerkzaamheden beginnen, maar wel staat vast dat gebouwen in de rode categorie voorrang krijgen. In de tussentijd, zo benadrukt de woordvoerder van het RVB, zijn de gebouwen veilig te gebruiken.

Nieuwe rekenregels

Het vernieuwde stappenplan dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in 2019 lanceerde bevat nieuwe rekenregels. Door deze regels kan een gebouw nog van categorie veranderen. De herberekeningen op basis van dit stappenplan worden op dit moment uitgevoerd.

 

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven