Celstraf geëist voor mishandeling advocaat

Delen:

Aad PlaisierTegen een cliënt die zijn advocaat mishandelde is donderdag 21 januari bij de rechtbank in Dordrecht een jaar en acht maanden celstraf geëist. De 35-jarige Rotterdamse verdachte ging door het lint toen hij zijn advocaat Aad Plaisier op straat tegenkwam. Er is poging tot doodslag ten laste gelegd.

Plaisier liep op 13 oktober 2015 voor de deur van zijn kantoor in Rotterdam-Zuid toevallig een cliënt tegen het lijf. “Voor ik het wist, lag ik met m’n hoofd tegen een lantaarnpaal”, zei Plaisier deze week tegen de Volkskrant.

De advocaat kreeg klappen en schoppen op z’n lichaam en tegen z’n hoofd. Het letsel bestond uit botbreuken in het gezicht, een gebroken neus, gebroken bovenkaak en gebroken tanden. Inmiddels is Plaisier weer hersteld.

De onvrede van de cliënt draaide om een misverstand. De man dacht dat ten onrechte dat hij nog een schuld van 699 had bij de advocaat, over wiens werk hij niet tevreden was.

De gebeurtenis heeft bij Plaisier zowel lichamelijke, geestelijke als materiële schade veroorzaakt. “Je komt als advocaat plots in de rol van slachtoffer te zitten en hoewel ik toch al een paar jaar geen strafzaken meer doe, wil ik geen agressieve mensen meer verdedigen. Daarvoor heeft het mij te hard gegrepen, ook in m’n privé-leven.”

Het is niet bekend hoe vaak advocaten worden mishandeld en bedreigd. Landelijke cijfers zijn er niet. Zelf zegt Plaisier dat hij na het incident merkte dat hij niet de enige Rotterdamse advocaat is die fysiek of verbaal is belaagd. “Het wordt toch het liefst onder de pet gehouden. Het is een taboe.” De deken van orde in Rotterdam, Rob Meijer, zegt dat hij de afgelopen jaren een paar meldingen heeft gehad. “Vaak wil een advocaat er niets tegen doen, maar ik vind dat de hoofdofficier het moet weten.”

Het Openbaar Ministerie heeft al eerder laten weten hard op te treden tegen geweld tegen advocaten. Er worden hogere straffen geëist, net als bij agressie tegen ambulancepersoneel en agenten.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven