Rare ervaring laatst. Keken we naar BBC World met daarin een item over de net benoemde nieuwe Chinese premier, en vertelde de correspondent wat kritische zaken over het verleden van due premier en, baf, gingen het beeld op zwart en het geluid uit. Op een gegeven moment kwamen beeld en geluid weer even terug, en opende de correspondent zijn mond, en gingen beeld en geluid meteen weer op zwart en uit, om pas weer aan te gaan met een rapportage over de paus. Wel dat heet waarschijnlijk censuur. Het beeld ging echt op zwart! Een rapportage op een andere dag over Sarah Palin werd wel gewoon uitgezonden, terwijl je als kijker daar minder aan zou missen. Bij de ontelbare herhalingen van hetzelfde item op BBC World was het soms zo dat de dienstdoende censor even was ingedut omdat de momenten dat beeld en geluid uit gingen een aantal keren een stuk later waren en we nog net konden meekrijgen dat er iets was met HIV besmettingen in het verleden die de huidige premier destijds zou hebben geheim gehouden.
In Europese en Amerikaanse China Towns staan er aan het begin van de wijk mooie poorten, met veel kleur en draken. In Beijing zie je die ook soms wel, maar wat mij echt opvalt zijn de enorme massieve betonnen poorten bij grote nieuwe kantoorcomplexen. Hoe rijker het bedrijf hoe groter de poort lijkt het wel. Indrukwekkend. Je wordt er als bezoeker klein van.
In onze ommuurde wijk, met mooie zij het niet goed gebouwde appartementen, staan de mooiste auto’s, de duurste typen Volkswagen, BMW, Audi, Mercedes. De meest favoriete kleur is zwart. Ook de ramen zijn bijna geheel zwart geblindeerd. Een vriend van ons dacht dat al die auto’s van partijbonzen zouden zijn, maar dat is niet zo. Ook ik word er werkmatig in vervoerd. Dat is geen luxe want de afstanden in Beijing zijn enorm. Hoewel het Chinees zo heb ik mij laten vertellen geen woord voor privacy kent en dat concept hier vreemd is, hebben automobilisten en hun passagiers daar kennelijk wel behoefte aan.
De menskracht is enorm. Overal zie je veel mensen door elkaar heen krioelen als er gewerkt wordt. Op een bouwplaats, bij het vegen van de straat, bij het orde houden bij een bushalte, waar dames, dat zijn altijd dames, met een uniform en driehoekige vlaggetjes bussen en passagiers tot de orde manen, al komt het op mij wat wanordelijk en lawaaiig over, en is mij gebleken dat ook zonder die dames het instappen orima gaat. Bij de bouw zijn er veel mannen met handgereedschap, en ook wel, maar minder machines. Toch wordt er in razend tempo gebouwd. Dus met heel veel mensen, die in enorme bouwketen op de bouwplaats wonen en, zo lijkt het, alle dagen van de week werken.
De straten worden ook handmatig iedere dag geveegd. Veel struiken waren in de winter ingepakt en voor het uitpakken nu het lente wordt komen er weer heel veel mannetjes, dit zijn mannen inderdaad, om die klus te klaren, de parkjes aan te harken, het vuil op te ruimen, en dat soort klussen.