CRvB wil binnen 36 weken uitspraak doen dankzij snel en licht werkproces

Het aantal zaken dat bij de Centrale Raad van Beroep op de planken ligt, is in 2022 fors minder dan in 2021. Vooral de lagere instroom is daar debet aan, maar ook ‘Project 36'. Deze week kwam het jaarverslag uit.

Delen:

Centrale Raad van Beroep streeft ernaar binnen 36 weken uitspraak te doen - Mr. online
Foto: Depositphotos

In 2022 kreeg de Centrale Raad van Beroep bijna vijfhonderd minder nieuwe zaken te behandelen, vergeleken met een jaar eerder. Maar het deed ook ruim vijfhonderd zaken minder af: 5.072 in 2022 tegen 5.605 in 2021. Uiteindelijk nam de werkvoorraad af met bijna duizend zaken. Nu nog liggen er 5.797 zaken te wachten. Dat alles gebeurde met evenveel raadskeren (56), raadsheren-in-opleiding (4) en vijf minder raadsheren-plaatsvervangers (27 in 2022). Dit blijkt uit het jaarverslag van de Centrale Raad van Beroep over vorig jaar.

Project 36

In 2022 was de gemiddelde doorlooptijd van reguliere zaken 75 weken; het streven was een gemiddelde doorlooptijd van 52 weken. De gemiddelde doorlooptijd van nieuw ingestroomde zaken is wel lager. Dit komt door ‘Project 36’, dat eind 2022 is geëvalueerd. Het werkproces wordt als snel, licht en duidelijk ervaren. Het gebruik van digitale dossiers draagt daaraan bij. Een van de voordelen van dit werkproces is dat de zaken in een vroeg stadium worden toebedeeld aan een juridisch ondersteuner. Dit vergroot de verantwoordelijkheid voor een voortvarende voorbereiding en behandeling van dossiers, aldus het jaarverslag. In Project 36 was de doorlooptijd voor nieuw ingestroomde zaken in 81 procent van de gevallen 33 weken, inclusief uitspraak. De doelstelling van 80 procent is dus gehaald. “De evaluatie van Project 36 geeft de CRvB vertrouwen dat het mogelijk is om een werkproces te ontwikkelen waarbij nieuw ingestroomde zaken binnen gemiddeld 36 weken na binnenkomst worden afgedaan.”

Menselijke maat

In 2022 is de Centrale Raad van Beroep gestart met de Werkgroep diversiteit en inclusie, en met een persrol. Wekelijks wordt de pers online geïnformeerd over komende zittingen. De Centrale Raad van Beroep is verdergaan met de podcast Uitspraak Centraal, en met het project GOO, Gericht Op Oplossing. Het doel daarvan is snelle oplossingsgerichte rechtspraak in begrijpelijk taal. Sinds 2020 worden partijen op een andere manier dan voorheen uitgenodigd, waardoor al vóór (en niet pas in de loop of aan het einde van) de zitting bekend is of partijen bereid zijn om aandacht te besteden aan het onderliggend conflict, de onderlinge belangen en mogelijke oplossingen. Daarnaast wordt voor de zitting meer tijd uitgetrokken, zodat er nog meer dan gebruikelijk aandacht is voor de menselijke maat.

Lees hier het jaarverslag 2022 van de Centrale Raad van Beroep.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven