China veelpleger bij vervolgen advocaten

Delen:

Beeld bij L4LAls het gaat om het vervolgen van advocaten, maakt vooral China het erg bont, zegt voorzitter Phon van den Biesen van Lawyers for Lawyers. In dat land worden massaal advocaten opgepakt die verdachten bijstaan in politiek gevoelige zaken. Lawyers for Lawyers ondersteunt wereldwijd advocaten die door hun werk in de verdrukking komen, en zet zich in voor een vrije en onafhankelijke advocatuur.

Dat werk blijft hard nodig. “In China zien we pieken en dalen bij het lastig vallen van advocaten,” zegt Van den Biesen. “In de zomer van 2015 werden nog honderd advocaten opgepakt, en het komt regelmatig voor dat ze hun bevoegdheid kwijtraken om als advocaat op te treden.”

China is op dit moment het grootste probleemland als het gaat om het schenden van advocatenrechten. Maar ook de voormalige republieken van de Sowjet Unie, zoals Rusland en Kazachstan, kunnen er wat van. Andere ‘veelplegers’ zijn Colombia (waar onlangs een advocaat op straat is doodgeschoten), Vietnam, Iran en Turkije. “In Turkije worden advocaten op systematische wijze vervolgd. Er worden monsterprocessen gevoerd tegen advocaten die Koerdische activisten bijstaan. De laatste tien jaar is het daar steeds erger geworden.”

Lawyers for Lawyers steunt advocaten door voor hun zaak aandacht te vragen bij de autoriteiten die hun het leven zuur maken. “We schrijven brieven aan overheden, balies en parlementen, waarin we ze vertellen dat ze van advocaten moeten afblijven. We leggen advocaten uit wat hun rechtspositie is, welke juridische argumenten ze hebben. En we maken zaken aanhangig bij de Verenigde Naties.” Lawyers for Lawyers werkt samen met de speciale VN-rapporteur voor onafhankelijke rechtspraak en advocatuur, en ook met de EU en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

mr rally 2016Net als voorgaande jaren ontvangt Lawyers for Lawyers dit jaar de opbrengst van de Mr. rally, die wordt gehouden op 17 september. Voor meer informatie: zie ook de pagina over de Mr. rally achterin Mr. Magazine van juli.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven