Chinees huurrecht

Delen:

Als jurist ben ik natuurlijk geïnteresseerd in juridische kwesties. Zo heb ik net geleerd dat de regel koop breekt geen huur in China niet geldt. Onze huisbaas gaat zijn woning/ons appartement verkopen en zegde de huur eind maart op per 1 mei. En dat blijkt te kunnen. Jammer, want over het appartement hadden we weinig te klagen. Het ligt in een mooie, rustige buurt en is erg ruim. Het is ook mooi van ontwerp (ontworpen door een Australische architect). Zoeken naar een nieuwe woning dus, bij voorkeur in dezelfde buurt.

Dat zoeken gaat net zo als bij ons: via mond op mond reclame en contacten en woningbemiddelaars die ook gewoon een fee van een maand huur vragen.

Mooie woning wil niet zeggen dat deze mooi is gebouwd of afgewerkt. Nee, de metalen ballustrades vertonen al flinke roestblazen; de overgangen tussen steen en staal zijn met cement dichtgesmeerd en dat brokkelt dus nu af. Leidingen en afvoerbuizen lopen in het zicht en er is her en der afbrokkelend stucwerk. De buitenkant is waanzinnig vies en bedekt met stof van de tien jaren dat het er al staat. De ramen worden niet gewassen. Dat geldt eigenlijk voor alle gebouwen.

Waar wij wonen zijn er veel honden. onze hypothese is dat die niet voor het eten zijn, maar te maken hebben met de een kind gezinnen. Die honden verklaren ook de populariteit van het Amerikaans televisieprogramma van de hondenfluisteraar, dat iedere dag wordt uitgezonden. Of Chinese hondenbezitters er echt naar kijken weet ik niet, want opgevoed lijken de honden mij niet altijd te zijn.

Medio maart is een belangrijke periode. Dan gaat niet alleen op 16 maart de verwarming uit, maar worden de vele bomen en struiken uitgepakt, die ‘s winters zijn beschermd door een enorme groene hoes, en gaan ook de grote dikke lappen die in de deuren van winkels en restaurants hangen weg. Maar goed ook, want door het enkele maanden gebruik daarvan zijn ze toch wel erg vies en vettig geworden. Energievretende warmtesluizen zijn er hier nog weinig. In die zin zijn die smoezelige dikke lappen wel energiebesparend. Lastig zijn ze ook omdat je niet ziet of er iemand naar binnen wil als jij naar buiten gaat, of andersom. Ook worden ze niet beleefd opengehouden voor mensen die er aan komen. Maar de ecologische footprint wordt er wel iets kleiner door.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven