ChristenUnie wil ‘rijdende rechter’ op buurtniveau

Delen:

De ChristenUnie wil dat er in gemeentes ‘vredesrechters’ komen die kunnen bemiddelen en rechtspreken in kleine conflicten tussen burgers. Het bekende televisieprogramma De rijdende rechter is hun inspiratie. Lijsttrekker Gert-Jan Segers dient vandaag een voorstel van die strekking in en wil dat het kabinet de haalbaarheid ervan onderzoekt.

Segers wil met het plan de rechtspraak dichter bij de burgers brengen. Door de sluiting van rechtbanken is de afstand tussen rechter en burger juist groter geworden, stelt de CU-leider. De eerste ‘echte’ rijdende rechter, Frank Visser, sprak zich in zijn boek Onze Buren al uit voor zo’n soort lokale vorm van rechtspraak.

“Als deze vredesrechter regelmatig langskomt in wijken en buurten, dan helpt dat om verhoudingen te herstellen en de samenleving veilig en leefbaar te maken,” stelt Segers. “De vredesrechter kan daarmee uiteindelijk ook de gewone rechtspraak ontlasten.”

Van het kabinet wil Segers weten waar de grens tussen de buurtrechter en de ‘gewone’ rechtspraak zou moeten liggen. “Het zal ergens het midden moeten houden tussen rechtspraak en mediation.”

In België en Frankrijk kennen ze deze vorm van ‘echte rijdende rechters’ al.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven