Claims bundelen bij ClaimShare

Delen:

Foto’s: Roos Aldershoff Fotografie

Stel: een cliënt meldt zich met een schadeclaim van 5.000 euro tegen een verzekeringsmaatschappij. Dan kun je als advocaat niet veel doen, want de proceskosten zijn hoger dan het mogelijke voordeel voor de cliënt.

Je kunt de verzekeringsmaatschappij wel succesvol aanpakken als je meerdere claims tegen dat bedrijf kunt bundelen. Voor dat doel is ClaimShare opgericht, een initiatief van de advocaat Dirk-Jan van den Broek die zijn collega Han Beekhuizen erbij betrokken heeft.

Wegsturen

Van den Broek kwam op het idee omdat advocaten dergelijke cliënten en hun advocaten vaak moesten wegsturen. Om dat te voorkomen, neemt ClaimShare het management en de organisatie van de claim over, zodat de bestuurders en de advocaten zich alleen hoeven te focussen op het oplossen van de zaak. “We ontmoetten vorige week een advocaat die al maanden bezig is met een interessante zaak tegen een verzekeraar,” licht Van den Broek toe. “Hij krijgt het niet van de grond. Je moet klanten regelen, een administratie opzetten, contracten maken en serieus genomen worden door iedereen zodat ze zich ook daadwerkelijk aanmelden. Dat is geen advocaten business. Die advocaat was de zaak al aan het opgeven, maar nu kijkt hij er opnieuw naar.”

Aanknopingspunten

Hoe gaat ClaimShare in zijn werk? “We onderzoeken of de claim geschikt is voor het platform. Of het geld kan opleveren en er voldoende aanknopingspunten zijn om het gezamenlijk te doen,” zegt Van den Broek. “We kijken ook naar de juridische houdbaarheid, maar we zijn geen specialisten op dat gebied. Als er specifieke kennis nodig is, schakelen we een advocaat in om de haalbaarheid te bekijken.”

Iedereen kan zich melden, ook burgers. Het meest kansrijk zijn zaken van advocaten die een vonnis hebben gekregen dat algemeen toepasbaar is. Gezamenlijk claimen via ClaimShare kan vanaf schades van 150.000 euro. Het gaat om het hele spectrum van schadevergoedingen: “Van een woekerpolis tot een groep van vijftig mensen die zijn benadeeld door een beleggingsfonds,”  zegt Beekhuizen.

Andere gedupeerden

Als het bundelen van claims kansrijk lijkt, gaat ClaimShare op zoek naar andere gedupeerden. “Hoe we dat doen, verschilt per zaak,” licht Van den Broek toe. “Op onze website kunnen mensen een claim aanmelden, en nadat wij de screening hebben gedaan, kunnen anderen zich aansluiten. We willen ook social media kanalen gebruiken.” Tot nu toe zijn op de website twee claims gepubliceerd: de klantdumping door Van Lanschot en de beleggingsclaim tegen Bouwfonds.

ClaimShare kan ook stichtingen oprichten die collectieve belangen behartigen. “Daarvoor hebben we een blauwdruk ontwikkeld,” verklaart Beekhuizen.  Deze stichtingen voldoen, anders dan negentig procent van de claimstichtingen in Nederland, aan de claimcode. ClaimShare blijft betrokken tot en met het moment van de uitbetaling. Het bedrijf strijkt een vaste fee op, en ook een deel van de opbrengst in de vorm van een succesfee.

De processen worden gefinancierd door de gedupeerden zelf en door procesfinanciers. Anderen kunnen ook instappen omdat ClaimShare van DNB toestemming heeft gekregen voor crowdfunding.

ClaimShare heeft vier personeelsleden en werkt ook met externen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven