Clausules voor arbitrage zijn vaak onnodig gebrekkig

Arbitrageclausules worden in de praktijk veelal te elfder ure in het contract opgenomen, de zogenaamde midnight clauses. De clausules zijn daardoor vaak gebrekkig en leiden tot onnodige geschillen over de bevoegdheid van arbiters, die soms wel jaren in beslag kunnen nemen. Dit kan eenvoudig voorkomen worden, aldus Gerard Meijer in zijn proefschrift Overeenkomst tot arbitrage, waarop hij donderdag 12 juni 2008 promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Arbitrage is een vorm van rechtspraak buiten de overheidsrechter om. Centraal in de dissertatie staat de vraag welke (extra) eisen gelden voor de totstandkoming van een geldige arbitrageovereenkomst, vergeleken met de algemene eisen die gelden voor de totstandkoming van overeenkomsten. Meijer onderzocht de overeenkomst tot arbitrage in het licht van internationaal rechtelijke en Europees rechtelijke aspecten. Ook gaf hij aandacht aan de elektronische totstandkoming van de arbitrageovereenkomst. Tenslotte bekeek hij de arbitrage in het licht van consumentenbescherming.

Meijer is sterk voorstander van het toepassen van arbitrage in die gevallen waarin geschillen meer ‘op maat’ beslecht kunnen worden, wat grote voordelen oplevert. In internationale verhoudingen is arbitrage volgens Meijer zelfs een ‘absolute must‘. Voor arbitrage is wél vereist dat partijen een arbitrageclausule in hun contract opnemen. In de dissertatie zet Meijer uiteen waarop moet worden gelet, wil een arbitrageclausule afdwingbaar zijn, en ook een daarop gebaseerd arbitraal vonnis ten uitvoer kan worden gelegd.

In de Commissie Herziening van de Nederlandse Arbitragewet werkte Meijer aan de modernisering van de wetgeving, aanpassing aan nieuwe internationale ontwikkelingen en grotere toegankelijkheid tot arbitrage voor Nederlandse bedrijven en ook consumenten. Een aantal voorstellen uit de dissertatie van Meijer was al in de ontwerpwet opgenomen, zoals de bepaling dat de overeenkomst tot arbitrage voor arbitrage in Nederland nog slechts wordt getoetst aan de liberale totstandkomingseis in de Nederlandse wet. De ontwerpwet is aangeboden aan de Minister van Justitie, die deze nu omzet in een wetsvoorstel tot herziening van ons arbitragerecht dat aan de Tweede Kamer zal worden aangeboden.

Gerard Meijer is gespecialiseerd in nationale en internationale arbitrage en vertegenwoordigt als raadsman zowel Nederlandse als buitenlandse cliënten. In zijn praktijk behandelt hij uiteenlopende arbitragezaken op terreinen als koop en verkoop, distributie, bouw en technologie, energie, joint ventures en internationale investeringen.

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven