College van procureurs-generaal vraagt minister om uitbreiding

Het College van procureurs-generaal heeft demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid verzocht om het College uit te breiden met een vijfde procureur-generaal. Volgens het College is uitbreiding nodig om de toenemende werkdruk bij het Openbaar Ministerie het hoofd te kunnen bieden.

Delen:

Foto: Depositphotos

Het College heeft het ministerie laten weten de uitbreiding tot 2029 nodig te vinden, zo valt te lezen in het persbericht vanuit het OM. Voor de uitbreiding zou geen wettelijke aanpassing nodig zijn, omdat het huidige wettelijke kader er al in voorziet.

Grote opgaven

Het College doet het verzoek omdat het OM de komende jaren ‘meerdere grote opgaven’ te beslechten heeft: “Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het verder uitvoering geven aan de Collegeprioriteiten, het voorbereiden van het OM op het nieuwe Wetboek van Strafvordering en de daadwerkelijke implementatie daarvan in 2029, en de noodzaak om de IV – de informatievoorziening – van het OM te verbeteren, versterken en vernieuwen.”

Afgezien van deze specifieke projecten voorziet het College sowieso al een werklastverzwaring bij het gehele OM. Ook de impact daarvan maakt een uitbreiding van het College een noodzakelijke stap.

Zomer

Het College verwacht dat het ministerie het verzoek tot uitbreiding inwilligt en na de zomer een vacature openstelt. De vijfde procureur-generaal kan dan nog dit jaar aan de slag, zodra de portefeuilleverdeling opnieuw is opgemaakt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven