Commissie Hofhuis adviseert verruiming bevoegdheid kantonrechter

De huidige bovengrens van € 5.000 voor kantonzaken is veel te laag. De verplichte inschakeling van een advocaat is ook bij zaken met een groter belang niet altijd nodig en belemmert de toegang tot de rechter. Het is daarom goed de competentiegrens voor kantonzaken verhoogd wordt tot € 25.000.

Ruim baan voor de burger

Dit is het belangrijkste voorstel uit het rapport Ruim baan voor de burger dat de adviescommissie Verbreding kantonrechtspraak vandaag aan de voorzitter van de Raad voor de rechtspraak heeft aangeboden.

Daarnaast zouden bepaalde categorieën zaken die nu nog door de civiele rechter worden afgedaan, zoals consumentenkoopzaken, zaken met betrekking tot comsumptief krediet en burengeschillen in de toekomst bij de kantonrechter moeten worden aangebracht.

In het rapport staat verder dat gerechten niet verplicht zouden moeten zijn een sector kanton te hebben. Elke rechtbank kan dan de werkwijze van de kantonrechter op eigen maat in de organisatie regelen.

In navolging van de Commissie Deetman heeft de Raad voor de rechtspraak genoemde commissie ingesteld met de vraag een advies uit te brengen over de verbreding van het werkterrein van de kantonrechter en over de mogelijkheid onderscheid te maken naar soort rechtzaak. De adviescommissie bestond uit vertegenwoordigers van de sectoren kanton en civiel en van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak en werd voorgezeten door de president van de rechtbank ‘s-Gravenhage, Hans Hofhuis.

De kantonrechter kent nu een zeer doelmatige werkwijze, hij werkt zonder verplichte advocaat en alle kantonrechters hebben ruime ervaring in de rechtspraktijk. Verbreding van hun werkterrein leidt ertoe dat de huidige sectoren voor civiel recht veel zaken overdragen aan kanton. De werkwijzen van de civiele rechter en kantonrechter zijn al sterk naar elkaar toe gegroeid in de afgelopen jaren, zodat deze reorganisatie op een natuurlijke manier volgt uit de ontwikkelingen in het werk.

De minister van Justitie heeft al aangekondigd de bevoegdheid van de kantonrechter te willen verruimen in civiele zaken tot een financieel belang van € 10.000 (is thans: € 5.000). De commissie Verbreding kantonrechtspraak adviseert nu de bovengrens direct te stellen op € 25.000. De commissie Deetman, die de stelselherziening van de Rechtspraak evalueerde, deed dat in 2006 ook.

De Raad voor de rechtspraak onderschrijft de bevindingen van de commissie.

Voor de veranderingen bij de Rechtspraak is een wetswijziging nodig, waarvoor overleg gevoerd moet worden met de Minister van Justitie.

Bron: Centrale redactie rechtspraak.nl

{mosgoogle}

{mosmodule module=Gerelateerd}
{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven