Commissie moet medische arrestantenzorg verbeteren

Delen:

27 juli Commissie arrestantenzorgOmdat de politie niet kon garanderen dat de forensisch medische zorg en medische arrestantenzorg kwalitatief aan de maat was, heeft minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) een commissie ingesteld die dit moet verbeteren.

De politie is in belangrijke mate afhankelijk van dienstverlening op het terrein van forensisch medische zorg en medische arrestantenzorg. Een goede dienstverlening op dit terrein is van belang voor een goed functioneren van de opsporing en vervolging, voor de waarheidsvinding en voor de eventuele rechtsbedeling. Dat schrijft minister Van der Steur in de Staatscourant bij de instelling van de Commissie forensische medisch onderzoek en medische arrestantenzorg politie.

De diensten op het forensisch medische terrein worden door de politie ingekocht bij marktpartijen in 26 regio’s: organisaties die beschikken over medewerkers met de vereiste forensisch medische kwalificaties. In 2014 is de politie gestart met een aanbestedingsprocedure, nadat de contracttermijnen met bestaande dienstverleners afliepen. Deze procedure is in de zomer van 2015 gestaakt nadat in twee ronden is gebleken dat de inschrijvers voor de aanbesteding niet konden voldoen aan aanbestedingseisen: inschrijvers konden niet aantonen dat zij beschikten over voldoende medewerkers met de vereiste kwalificaties. Het aanbestedingsproces leidde tot discussies over integraliteit, het belang van (publiek-private) samenwerking en kwaliteit van het vakgebied waarbij de disciplines van forensisch medische zorg, medische arrestantenzorg en lijkschouw – al dan niet via een aanbesteding – meer of minder worden verknoopt.

De onafhankelijke commissie moet nu uitzoeken of voor forensisch medische zorg en medische arrestantenzorg weer een openbare aanbestedingsprocedure moet worden gestart of dat onderhandse inkoop juridisch en praktisch gezien meer in de rede ligt. De commissie kan daarbij gebruik maken van een onderzoek dat het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum (WODC) in de zomer van 2016 start over de aard en de omvang van de forensisch medische zorg ten behoeve van het strafrecht in Nederland.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven