Commissie stapt op na benoeming ongeschikte notarissen door minister

De Commissie toegang notariaat is onlangs opgestapt omdat minister Weerwind (Rechtsbescherming) tegen haar adviezen in ongeschikte notarissen heeft benoemd.

Delen:

franc-weerwind-2-b5240be4-bd06b245
foto: Martijn Beekman (Rijksoverheid)

Minister Weerwind zou volgens NRC verschillende malen negatieve adviezen van de commissie naast zich hebben neergelegd, en kandidaat-notarissen tot notaris hebben benoemd die daarvoor volgens de commissie ongeschikt zijn. De commissie, die een rechter als voorzitter heeft, is uit protest over de manier waarop het ministerie met de adviezen omgaat opgestapt.

Persoonlijke geschiktheid

De Commissie toegang notariaat bestaat sinds 2013 en oordeelt over de persoonlijke geschiktheid van kandidaat-notarissen voor benoeming tot notaris of aanwijzing tot toegevoegd notaris. Per jaar zijn er zo’n honderd kandidaat-notarissen die de stap naar het notarisambt willen maken, aldus een woordvoerder van de KNB. Nederland telt ruim 1200 notarissen.
Op grond van artikel 8 van de Notariswet is de minister verplicht advies in te winnen bij de commissie. Benoeming wordt geweigerd bij “onvoldoende gebleken persoonlijke geschiktheid” voor het ambt of “gegronde vrees voor enige schade aan de eer en het aanzien van het notarisambt”.

Bezwaar

Wie is geweigerd kan daartegen in bezwaar en beroep. Dat komt regelmatig voor, aldus de KNB-woordvoerder. Volgens NRC wordt in notariële hoek vermoed dat het negeren van de adviezen ermee te maken heeft dat het ministerie niet zit te wachten op procedures van geweigerden bij de bestuursrechter.

Tijdelijke commissie

In hoeveel gevallen Weerwind adviezen van de commissie in de wind heeft geslagen, is het ministerie nog aan het uitzoeken. Volgens een woordvoerder wegen de adviezen van de commissie “zwaar” mee.
Omdat de benoemingen intussen gewoon moeten kunnen doorgaan heeft het ministerie een tijdelijke commissie benoemd. Het is de bedoeling dat er over een jaar een nieuwe, permanente commissie is.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven