Juridisch nieuws

‘Compenseer slachtoffers via verzekeraar’

Foto Shutterstock

Slachtoffers en nabestaanden van ernstig misdrijven moeten hun schade vergoed kunnen krijgen via de aansprakelijkheidsverzekering van de dader. Die oplossing is kansrijk, concludeert wetenschapper en advocaat Arlette Schijns op basis van nieuw onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Schijns is verbonden is aan de ACCL/VU Amsterdam en treedt als advocaat van Beer Advocaten op namens letselschadeslachtoffers. Haar onderzoek is tot stand gekomen met financiering en medewerking van het Fonds Slachtofferhulp.

WAM

Arlette Schijns
Arlette Schijns. Foto Beer Advocaten

In Nederland kunnen slachtoffers van verkeersmisdrijven hun schade al verhalen op de aansprakelijkheidsverzekeraar van de dader. Dat is geregeld in de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM). Om deze oplossing breder in de praktijk te brengen is er een wetswijziging nodig, waarmee de verzekeraar zich tegenover het slachtoffer niet kan beroepen op een opzetclausule in de polis. De verzekeraar vergoedt de schade aan het slachtoffer en kan dit vervolgens verhalen op de dader, die wel degelijk aansprakelijk blijft. Arlette Schijns: “Er is geen juridisch beletsel om een slachtoffer, net als in de WAM, aanspraak te geven op de verzekeraar van de dader. Sterker nog: ik heb gezien dat dit systeem in Scandinavische landen al bestaat en heel goed werkt.”

Te complex

De afgelopen jaren is al veel bereikt als het gaat om de rechtspositie van slachtoffers van misdrijven, betoogt Schijns. Toch blijkt dat een relatief kleine, zwaar getroffen groep nog steeds tussen wal en schip valt. Het gaat om slachtoffers van ernstige misdrijven die hier blijvende gevolgen aan overhouden en hun financiële schade niet vergoed krijgen via het strafproces. Strafrechters vinden de vordering tot schadevergoeding te complex. Hierdoor kunnen deze slachtoffers geen aanspraak maken op de voorschotregeling en moeten zij een civiele procedure starten die vaak weinig perspectief biedt en erg belastend kan zijn.

Buiten de boot

Met de oplossing van Schijns hoopt het Fonds Slachtofferhulp soelaas te bieden. “Iedereen is het erover eens dat de volledige schade van nabestaanden en slachtoffers zo snel mogelijk moet worden vergoed,” zegt directeur Ineke Sybesma van Fonds Slachtofferhulp. “Daarom is het extra pijnlijk dat juist deze groep buiten de boot valt in het strafproces.” Ze gelooft in de oplossing van Schijns. “Wij gaan er alles aan doen om het voor deze groep slachtoffers en nabestaanden beter geregeld te krijgen.”

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures