Conceptwetsvoorstel wijziging rechtsbijstand in consultatie

Delen:

ideeStaatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie heeft het wetsontwerp tot wijziging van de Wet op de rechtsbijstand in consultatie gegeven. Met dit wetsvoorstel wordt een versterkte eerstelijnsvoorziening rechtsbijstand ingevoerd. Hierbij staat het stimuleren van de eigen verantwoordelijkheid van de burger centraal. Vernieuwing van het stelsel van rechtsbijstand zou ook nodig zijn om de kosten beheersbaar te houden.

Volgens Teeven zijn de kosten van rechtsbijstand de afgelopen jaren fors gestegen en die trend leidt uiteindelijk tot een onbetaalbaar systeem.

In een brief aan de Tweede Kamer gaat de staatssecretaris ook in op onderzoek dat hij heeft laten uitvoeren naar de versterkte eerstelijns rechtsbijstand in voorbereiding van het wetsvoorstel. In pilots hebben zowel advocaten als medewerkers van het Juridisch Loket spreekuur gehouden om de nieuwe werkwijze aan de poort te testen. Hieruit is gebleken dat een behoorlijk deel van de zaken in de eerste lijn op een adequate en voor de burger bevredigende wijze kan worden opgelost, terwijl deze naar het huidige recht een toevoeging van een advocaat zouden krijgen.

Uit de pilots blijkt dat zowel advocaten en medewerkers van het juridisch loket tijdens de spreekuren een behoorlijk deel van de geschillen hebben opgelost in de eerste lijn: tussen de 23 en 39 procent van zaken werd zo snel opgelost, anders hadden die tot een toevoeging geleid. Daarbij blijken rechtzoekenden zeer tevreden over de verleende rechtsbijstand in de eerste lijn; zowel advocaten (8,2) als medewerkers van het juridisch loket (8,6) krijgen van de rechtzoekenden hoge rapportcijfers.

Lees het gehele bericht hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven